Nostalgische railbus krijgt nieuwe plek bij ingenieursbedrijf in Breda

De plaatsing van de oude Schienenbus op de parkeerplaats van RailTD. (Foto: Nick Lapidaire)
De plaatsing van de oude Schienenbus op de parkeerplaats van RailTD. (Foto: Nick Lapidaire)

Het ingenieursbureau RailTD in Breda is sinds vrijdag 3 mei een nieuwe eye-catcher rijker. Het gaat om een oude railbus van Duitse afkomst, die ook wel een Schienenbus genoemd wordt. Het railvoertuig is afkomstig van de Stichting Stoomtrein Goes-Borsele (SGB) die afstand wou nemen van het voertuig omdat het niet meer in hun collectie past.

De railbus met de naam Ccs 1910 staat vanaf nu te pronken op de parkeerplaats van het ingenieursbureau. Zij houden zich voornamelijk bezig met infrastructuurprojecten in de wereld van spoorwegbouw.

Schienenbus

In de jaren '50 genoot de trein vooral populariteit in Duitsland en Oostenrijk, maar hij maakte ook zijn verschijning in Nederland. Omdat dit voertuig ook door Zeeland heeft gereden, vond het bedrijf de overname interessant, omdat het laat zien dat de trein echt op het Nederlandse spoor heeft gereden. De SGB in Goes verwierf de trein en verkocht deze later aan RailTD. Het bedrijf is zeer verheugd met dit waardevolle museumstuk. "We gaan de locomotief helemaal in ere herstellen."

Kantoorruimte

Het railvoertuig zal niet meer gaan rijden, maar zal naast blikvanger uiteindelijk ook dienen als extra kantoorruimte. "Wij zijn spoorwegingenieurs en ontwerpen eigenlijk alles waar de trein overheen rijdt. Dan vind ik ook dat je moet laten zien wat je doet. Het is dus een beetje een demo maar we gaan er banken en tafels inzetten zodat we de locomotief ook kunnen gebruiken als vergaderruimte." vertelt de woordvoerder van het bedrijf.

Liefhebbers die de Schienenbus willen bekijken zijn volgens het bedrijf van harte welkom zodra de werkzaamheden zijn afgerond. De komende tijd zal er nog een perron worden gebouwd voor een makkelijke instap.