NS voorziet aantal OV-fietsen van speciale regionale bestickering

De NS heeft zestig OV-fietsen in omloop gebracht met bijpassende bestickering voorzien van kenmerken uit de bijbehorende provincie. (Foto: NS)
De NS heeft zestig OV-fietsen in omloop gebracht met bijpassende bestickering voorzien van kenmerken uit de bijbehorende provincie. (Foto: NS)

De OV-fiets bestaat momenteel al 15 jaar, en ter ere van dit heugelijke feit heeft NS zestig bijzondere OV-fietsen in de roulatie gebracht. Deze zijn voorzien van bestickering met kenmerken uit de desbetreffende provincies. In elke provincie worden er vijf van deze fietsen in omloop gebracht.

In Brabant is de fiets voorzien van een afbeelding van een worstenbroodje, in Limburg een vlaai, en in Zuid-Holland is onder meer de Rotterdamse Erasmusbrug op de tweewieler te zien. Reizigers kunnen de fietsen aantreffen in diverse fietsenstallingen op verschillende stations.

Ontwerp

Het ontwerp is afkomstig van kunstenaar Daniël Roozendaal. Hij heeft twaalf ontwerpen gemaakt voor de OV-fiets waarvan er één in elke provincie te vinden is. Zijn eerste speciale OV-fiets is vandaag in Utrecht gepresenteer waarna de andere provincies volgen. In de provincie Utrecht zijn onder meer De Dom en de hunebedden op de fiets afgebeeld.

Op elke fiets zijn minimaal vier bekende kenmerken te zien. "De meeste highlights op de fiets zijn overduidelijk", aldus Roozendaal. Hij wil nog niets kwijt over de ontwerpen. "Bij sommige kenmerken wil ik de reiziger uitdagen iets langer na te denken. Ik ben benieuwd of reizigers alle kenmerken herkennen en wie er straks een ritje maakt op de speciale fietsen."

Stijging van aantal gehuurde fietsen

De NS ziet de vraag naar OV-fietsen nog jaarlijks stijgen. Reizigers maakten in 2023 5,9 miljoen ritten op de OV-fiets. Dat is een stijging van een half miljoen ten opzichte van 2022. Inmiddels zijn er 22.500 fietsen beschikbaar, verdeeld over 288 locaties. De fietsen worden nog steeds doorontwikkeld. Zo heeft een groot deel van de fietsen een elektronisch slot die met een OV-chipkaart is te openen, en is het zadel bij nieuwere fietsen nog makkelijker te verstellen.

Het is niet de eerste keer dat er OV-fietsen in omloop worden gebracht met speciale bestickering. Zes jaar geleden bracht NS honderd fietsen in omloop die voorzien waren van een feestelijke confetti-motief. Tot op heden zijn deze nog steeds in heel Nederland te vinden bij de verhuurlocaties.