NS en ProRail sluiten zij-ingang van Almere Centrum om overlast te beperken

De zij-ingang (niet op de foto) van Almere Centrum zal buiten de spits worden gesloten. (Foto: Ellywa)
De zij-ingang (niet op de foto) van Almere Centrum zal buiten de spits worden gesloten. (Foto: Ellywa)

NS en ProRail sluiten een ingang op station Almere Centrum, buiten de spits, om de veiligheid op en rondom het station te verbeteren. Het gaat hierbij om de ingang aan het busplein. Reizigers maken buiten de spits relatief weinig gebruik van deze ingang, en volgens NS zouden veel overlastgevers misbruik maken van deze uitgang.

Door deze ingang buiten de spits te sluiten, willen NS en ProRail dergelijke incidenten met onder meer verbale en fysieke agressie voorkomen en het veiligheidsgevoel van reizigers en collega’s verbeteren. De andere ingangen richting de stationshal blijven gewoon open. NS en ProRail hadden vorig jaar al een proef gehouden met het afsluiten van de busplein-ingang op Almere Centrum buiten de spits. Uit de proef kwam naar voren dat door het sluiten van de ingang, het misbruik van de poortjes is gedaald: de noodknop werd 90 procent minder ingedrukt en de poortjes werden 50 procent minder vaker opengeduwd. 

Geopend tijdens de spits

Alle ingangen blijven op maandag tot en met vrijdag tijdens de spits geopend, om de doorstroom van reizigers van trein naar bus te bevorderen. Ook op zaterdag en zondag blijft het poortje aan het busplein gesloten. Vanaf de stationshal blijven de perrons, ook na het sluiten van deze ingang, makkelijk bereikbaar via de (rol)trap of lift. 

Buiten spitstijden en in het weekend kunnen reizigers gebruik blijven maken van de twee andere ingangen waar meer sociale controle en toezicht is. Het hekwerk om de poortjes wordt aangepast zodat reizigers beter kunnen zien of de ingang aan het busplein wel of niet gebruikt kan worden.

Het plan waarmee de ingang vaker afgesloten zal zijn is een onderdeel van het algemene plan om de sociale veiligheid op de Flevolijn te verbeteren, zoals extra inzet van personeel, het organiseren van controle-acties en cameratoezicht. In de toekomst wordt ook het busplein aangepast, met oog voor toegankelijkheid, transfer en sociale veiligheid. Het is niet duidelijk of en waneer de ingang dan opnieuw geopend zal worden

Vorig jaar sloten NS en ProRail ook twee zij-ingangen van station Lelystad Centrum als maatregel om de sociale veiligheid te verbeteren.