NS sluit definitief twee zij-ingangen van station Lelystad Centrum

Een archieffoto van station Lelystad Centrum. Het artikel gaat niet over deze ingang. (Foto: Mezelf14/Wikipedia)
Een archieffoto van station Lelystad Centrum. Het artikel gaat niet over deze ingang. (Foto: Mezelf14/Wikipedia)

Vanaf 7 maart zullen NS en ProRail twee afgelegen ingangen van station Lelystad Centrum sluiten. De andere vier ingangen blijven gewoon in gebruik. Het gaat hierbij om de ingangen in de onderdoorgang, gelegen aan de Visarenddreef, die door reizigers weinig worden gebruikt, maar waar wel veel overlast uit voorkomt.

Volgens de NS zouden veel overlastgevers, en reizigers zonder geldig vervoerbewijs, veel misbruik maken van deze afgelegen ingangen, wat vervolgens te vaak aanleiding is voor verbale of fysieke agressie in de trein of op het station. Door het afsluiten van de twee ingangen, willen NS en ProRail deze incidenten voorkomen en de veiligheid bij reizigers en NS-personeel weer verbeteren.

Sluiting

Na de sluiting maken alle reizigers gebruik van de vier ingangen waar meer sociale controle en toezicht is. Al eerder werden maatregelen getroffen, zoals het uitvoeren van gerichte controleacties en het uitbreiden van cameratoezicht. Daarnaast sloten NS en ProRail de toegangspoortjes in de onderdoorgang een aantal maanden als proef. Dit bleek succesvol, en zorgde voor een halvering van de incidenten. Na het heropenen van de poortjes bleek de onveiligheid weer terug te keren.

De gemeente Lelystad en de politie steunen de maatregel vanuit de gezamenlijke ambitie om de veiligheid op het station en stationsgebied van Lelystad te bevorderen. Vorig jaar sloten NS en ProRail ook een ingang van station Nijmegen als maatregel om de sociale veiligheid te verbeteren. De sluiting gaat in per 7 maart 2023. Er is geen intentie om de ingangen in de toekomst opnieuw te openen. 

Bron: NS