Meeste koperdiefstal vindt plaats in Friesland en Limburg

De meeste koperdiefstal vindt plaats in de provincies Friesland en Limburg. (Foto: Onderwijsgek)
De meeste koperdiefstal vindt plaats in de provincies Friesland en Limburg. (Foto: Onderwijsgek)

Koperdieven slaan in Friesland en Limburg vaker toe op het spoor dan in andere provincies, schrijft  Omroep Fryslân. In deze provincies zou zelfs een stijging zijn, in tegenstelling tot de algemene landelijke trend die eerder een daling vertoonde.

Afgelopen week hebben koperdieven toegeslagen tussen Leeuwarden en Heerenveen in Friesland, wat resulteerde in een onderbreking van het treinverkeer op dat traject voor een deel van de dag. Mogelijk zullen dergelijke incidenten reizigers in de nabije toekomst vaker hinderen in de noordelijke provincie, aangezien er volgens een woordvoerder van ProRail een toename van dergelijke voorvallen is. Aan de andere kant van het land, in de provincie Limburg, lijkt het misdrijf ook vaker voor te komen de laatste tijd, hoewel exacte cijfers niet direct beschikbaar zijn bij ProRail.

'Rustige gebieden'

Tegenover Omroep Fryslân vertelt ProRail woordvoerster Mirjam de Witte dat de oorzaak van de stijging in deze provincies duidelijk is. "Het is er rustig. En landelijk gebied." Hierdoor zouden de dieven wellicht de indruk kunnen krijgen dat ze minder snel opgemerkt worden en dat ze meer tijd hebben om hun activiteiten uit te voeren. Daarnaast is er 's nachts in deze provincies doorgaans minder treinverkeer dan in het centrale deel van het land.

ProRail zet volgens De Witte in op extra controle. "Maar het hele spoor bewaken, dat is bijna niet te doen. Het is een groot gebied dat je dan moet controleren." Welke maatregelen er genomen zijn, wil De Witte niet zeggen. Wel is duidelijk dat ProRail in het algemeen bewakingspersoneel inzet, cameratoezicht geplaatst heeft, speciale DNA-spray op koper gebruikt, en anti-loopmatten geplaatst heeft. Ook is er intensief contact met schroothandelaren en is er kennis en kunde volgens ProRail in huis zodat ze 'spoorweg-koper' kunnen herkennen, zodat het geweigerd moet worden.