Rover: "Stel NS en ProRail onder verscherpt toezicht”"

 (Foto: Rob Dammers)
(Foto: Rob Dammers)

NS en ProRail moeten onder streng toezicht geplaatst worden totdat de prestaties op het spoor weer verbeteren, stelt reizigersvereniging Rover. Ook willen ze dat de NS jaarlijks 120 miljoen euro van de overheid krijgt, om te voorkomen dat het openbaar vervoer onbetrouwbaarder en onbetaalbaar wordt.

Deze boodschap heeft Rover dinsdag laten weten tijdens een hoorzitting in de Twee Kamer. NS moet uitleg komen geven in de Tweede Kamer nu de treinkaartjes volgend jaar mogelijk meer dan 10% duurder worden. Volgens NS is dit nodig omdat minder mensen met de trein reizen. Het verbaast Rover niet dat reizigers uit de trein blijven: "Sinds corona hebben reizigers nog steeds te maken met veel geschrapte treinen en daardoor langere reistijd", stelt Rover-directeur Freek Bos. "Tel daarbij op dat het spoor al maandenlang geplaagd wordt door storingen. Hier nu een flinke prijsverhoging bij cadeau doen is een garantie voor nog minder treinreizigers."

Storingen op het spoor

Rover maakt zich daarnaast ook ernstige zorgen over de staat van het spoor. Dit jaar allleen al hebben reizigers al 100 keer te maken gehad met grote storingen. Deze gemaakte afspraken met de overheid worden hierdoor onder druk getzet, wat kan resulteren in aanzienlijke boetes voor zowel NS als ProRail. Volgens Rover NS en ProRail onder verscherpt toezicht komen te staan, waarbij zij verplicht worden om met een verbeterplan te komen. Ze verzoeken Vivian Heijnen (Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat) om direct in te grijpen.

Steun van de overheid

Vorig jaar stelde de Tweede Kamer €300 miljoen beschikbaar als structurele steun voor het regionale openbaar vervoer, terwijl NS een eenmalige bijdrage ontving om een aanzienlijke prijsverhoging te voorkomen. Rover pleit nu voor een jaarlijkse bijdrage van €120 miljoen voor NS, met als doel het openbaar vervoer betaalbaar te houden. Rover is van mening dat door deze investering, samen met verbeteringen in de betrouwbaarheid van het spoor en het herstel van eerder geschrapte treindiensten, ook de treinreizigers weer zullen terugkeren.

Bron: Rover