Amerikaanse stad Chicago bestelt Flirt met batterijaandrijving bij Stadler

Het concept voor de nieuwe trein voor Metra. (Foto: Stadler)
Het concept voor de nieuwe trein voor Metra. (Foto: Stadler)

Het in het Amerikaanse Chicago gevestigde vervoersbedrijf Metra en treinbouwer Stadler hebben een raamovereenkomst getekend voor 16 batterijaangedreven treinen. De eerste bestelling gaat om acht tweedelige treinstellen. Het gaat om de Flirt Akku die momenteel ook al actief is in voornamelijk Duitsland.

Metra heeft het voornemen om de trein te introduceren op zijn Rock Island Line. Als onderdeel van het contract kan de vervoerder ook beslissen om de treinen te laten verlengen of nieuwe treinen aan te schaffen die langer zijn. De treinstellen die geproduceerd zullen worden zullen voldoen aan de Amerikaanse normen van de ADA (toegankelijkheid voor iedereen) en de Federal Railroad Administration (FRA). Het gaat om de eerste batterijvoertuigen die in de stad Chicago zullen gaan rijden. De treinstellen zullen speciaal worden aangepast om te voldoen aan de strenge winteromstandigheden in Chicago. Daarnaast zijn de treinen voorzien van airconditioning, vloerverwarming en extra isolatie.

Stadler in Amerika

Het is niet de eerste keer dat een staat of stad in Amerika een bestelling bij het Zwitserse Stadler uitvoert. In 2023 kreeg de treinbouwer het contract gegund van de Californische spoorwegmaatschappij
Caltrain om de eerste batterij-aangedreven dubbeldekstrein te ontwikkelen. Stadler tekende ook een belangrijk contract in oktober vorig jaar met de levering van in totaal 29 waterstoftreinen voor
de California State Transportation Agency (CalSTA) en Caltrans. De eerste afroep omvat vier waterstoftreinen die nog eens uitgebreid worden met zes stuks.