Siemens Mobility biedt leasediensten aan met Mireo treintype

Een concepttekening van een Mireo Smart van Siemens Mobility. (Foto: Siemens Mobility)
Een concepttekening van een Mireo Smart van Siemens Mobility. (Foto: Siemens Mobility)

De Duitse treinfabrikant Siemens Mobility biedt onder de dochteronderneming Smart Train Lease GmbH nu ook te leasen spoorwegmaterieel aan. Het gaat momenteel om een flexibel wagenpark op basis van de eerder gepresenteerde Mireo Smart treinstellen.

De Mireo Smart-treinen zijn op korte termijn leverbaar, goedgekeurd voor gebruik en voldoen aan alle vereiste normen. Het gaat om gestandaardiseerde treinen met een vaste configuratie, zoals de samenstelling, indeling en het exterieur maar met de keuze in de aandrijving die elektrisch is, door batterijen gevoed wordt of aangedreven wordt door waterstof. Eerst wil Siemens de leasetreinen op de markt in Duitsland aanbieden maar later ook in andere delen van Europa.

Het is niet bekend of het enkel bij de Smart-versie van de Mireo blijft, of ook naar andere modellen wordt uitgerold, zoals de Desiro-productlijn of de Velaro-familie als hogesnelheidstrein.

Verhuur

Smart Train Lease heeft als doel het leasen zo makkelijk en simpel mogelijk te maken voor vervoersmaatschappijen. Het bedrijf biedt een standaardcontract aan met verschillende serviceopties die het beste passen bij de spoorinfrastructuur van de exploitant en de ervaring van zijn werkplaatsen.

Standaard onderhoudswerkzaamheden kunnen op elk moment door het aanwezige personeel in opdracht van de vervoerder worden uitgevoerd zonder uitgebreide training. Smart Train Lease biedt voor alle overige werkzaamheden directe ondersteuning ter plaatse. De gehele trein, inclusief het onderhoud, wordt als een compleet pakket op de leasemarkt gebracht.

Mireo Smart

De Mireo Smart-treinen zijn per direct te bestellen door vervoersbedrijven, en met name voor de Duitse markt. De treinen kenmerken zich door lage levenscycluskosten en een laag energieverbruik. De Mireo Smart heeft een topsnelheid van 160 kilometer per uur en is verkrijgbaar in drie varianten: elektrische, batterij- of waterstofaangedreven treinstellen.

Alle treinen zijn uitgerust met het ETCS-signaleringssysteem en het treinbesturingssysteem PZB. De Mireo Smart biedt passagiers een hoog niveau van comfort en gemak, met een capaciteit van 214 zitplaatsen, ruimte voor 21 fietsen en twee rolstoelen en universeel toegankelijke toiletten. De treinen zijn ook uitgerust met airconditioning, WiFi, een passagiersinformatiesysteem en camerabewaking.