Dertig procent van OV-reizigers betaalde eind vorig jaar met de bankpas

Steeds meer reizigers weten de (digitale) bankpas te gebruiken in het OV. (Foto: Treinenweb)
Steeds meer reizigers weten de (digitale) bankpas te gebruiken in het OV. (Foto: Treinenweb)

Steeds meer reizigers in het OV weten de weg naar het in- en uitchecken met de betaalpas te vinden. Eind vorig jaar betaalde 30 procent van de reizigers in het OV in en uit met een (digitale) betaalpas. Dat blijkt uit cijfers van de Betaalvereniging Nederland.

Het betalen met de bankpas wordt afgehandeld via OVpay. Vanaf maart 2021 vonden er enkele proeven plaats, waarna het tot aan 18 september 2023 uitgerold is over heel Nederland, waarbij de NS vorig jaar in januari volgde. Het betalen kan met bankpas, smartphone of smartwatch en is bedoeld om treinreizen laagdremelig te houden zonder dat er een OV-chipkaart voor moet worden aangeschaft. Momenteel is het nog niet mogelijk om reisproducten te combineren met een incheck. Treinreizen zijn daarom enkel mogelijk op vol tarief.

OV-pay opvolger van OV-chipkaart

Het betaalsysteem OV-Pay zal naar verwachting in 2025 de definitieve opvolger worden van de huidige OV-Chipkaart. Dat heeft staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) in juni 2023 laten weten in een Kamerbrief. Ze benadrukte dat de OV-Chipkaart pas zal worden stopgezet nadat het nieuwe systeem zich heeft bewezen op het gebied van gebruiksgemak en betrouwbaarheid. Het is nog niet duidelijk op welke manier de OV-chipkaart wordt uitgefaseerd.

Reisproducten en leeftijdskorting

Een van de eisen voor het stoppen van de OV-chipkaart is dat er reisproducten en leeftijdskorting mogelijk moeten zijn. Momenteel zijn vervoersbedrijven in samenwerking met OVPay bezig om kortingsmogelijkheden aan te bieden. De GVB in Amsterdam was in september de eerste vervoerder die kortingsproducten aanbiedt in combinatie met een betaalpas.

De NS liet in juni 2023 weten dat drie procent van de reizen plaatsvindt met de (digitale) bankpas. Ze lieten toen weten dat ze in 2025 plannen hebben om voor abonnementhouders een nieuwe fysieke pas aan te bieden, en een digitale pas die in de telefoon kan worden geüploadt. Nieuwe cijfers zijn een jaar na ingebruikname nog niet bekend.