OVpay wordt naar verwachting in 2025 definitieve opvolger van OV-chipkaart

Met OVpay kan je naast een betaalpas ook met een geschikte smartwatch inchecken. (Foto: Treinenweb)
Met OVpay kan je naast een betaalpas ook met een geschikte smartwatch inchecken. (Foto: Treinenweb)

Het betaalsysteem OV-Pay zal naar verwachting in 2025 de definitieve opvolger worden van de huidige OV-Chipkaart. Dat heeft staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) laten weten in een Kamerbrief. Het nieuwe betaalsysteem waarbij er geen verplichte aparte fysieke pas meer voor nodig is zal komend jaar verder in stappen worden ontwikkeld tot een volwaardig betaalsysteem voor reizen in het OV.

Heijnen verklaarde dat reizigers de nieuwe pas zowel op fysieke als digitale wijze kunnen aanschaffen, bijvoorbeeld door deze toe te voegen aan de 'wallet' van hun mobiele telefoon. Zij benadrukte echter dat de OV-Chipkaart pas zal worden stopgezet nadat het nieuwe systeem zich heeft bewezen op het gebied van gebruiksgemak en betrouwbaarheid. De nieuwe OV-pas is volgens de staatssecretaris hard nodig omdat de OV-chipkaart verouderd is en aan vervanging toe is.

Inchecken met de betaalpas

Door met een betaalpas in te checken moet het reizen makkelijker worden gemaakt. "Meer reisgemak betekent een aantrekkelijker ov en daarmee hopelijk een groei aan inkomsten, wat bijdraagt aan het in stand houden van het ov-aanbod" , schrijft Heijnen. Vanaf 10 maart 2021 werd het voor reizigers in Lelystad mogelijk voor het eerst mogelijk om in de bus in te checken met hun (digitale) betaalpas. Geleidelijk aan werd deze nieuwe betaalmethode bij steeds meer vervoerders en regio's  in het land uitgerold, en sinds vorig jaar ook voor treinreizigers. Dinsdag sloot als laatste vervoerder ook de RET aan bij OV-pay zodat ook daar met de betaalpas ingecheckt kan worden.

Om de implementatie van dit nieuwe betaalsysteem mogelijk te maken, was het noodzakelijk om meer dan 60.000 kaartlezers te vervangen en toegangspoortjes aan te passen voor OVpay.

Volgend jaar meer mogelijkheden

Op dit moment is het voor treinreizigers die inchecken met hun betaalpas, enkel mogelijk te reizen in de tweede klas, zonder gebruik te kunnen maken van korting of abonnementen. In het komende jaar zal er echter getest worden of leeftijdskorting of abonnementen gekoppeld kunnen worden aan de betaalpas.