"Drie procent van gemaakte treinritten wordt met bankpas ingecheckt."

Met OVpay kan je naast een betaalpas ook met een geschikte smartwatch of een smartphone inchecken. (Foto: Treinenweb)
Met OVpay kan je naast een betaalpas ook met een geschikte smartwatch of een smartphone inchecken. (Foto: Treinenweb)

Drie procent van alle reizen die met de trein gemaakt wordt, wordt ingecheckt via een (digitale) bankpas. Dat stelt vergelijkingswebsite Bank.nl bij navraag met de NS. Er wordt door de vervoerder duidelijk gemaakt dat de kaartautomaten niet zullen verdwijnen, ook als het percentage aan reizen met een betaalpas zal toenemen.

"Het valt ons niet tegen", verklaart de NS tegenover de vergelijkingswebsite. "We zijn er blanco ingegaan en zijn al heel blij met het extra gebruiksgemak voor de incidentele reiziger." De NS voert tegenwoordig campagne om het gebruik van reizen met een bankpas bekender te maken. Daar heeft het bedrijf naar eigen zeggen geen voordeel bij: "Het is puur voor de reizigers. Daarmee willen we ook benadrukken dat het kaartautomaten niet zal vervangen. Die dienen ook andere doelen, zoals het ophalen van abonnementen."

Koningsdag en F1 Zandvoort

De drie procent van alle reizen concentreert zich niet op een bepaald traject of delen van het land. Wel ziet de NS pieken tijdens feestdagen. "Tijdens koningsdag zagen we een gigantische stijging. Mensen reizen dan veelal in groepen, ze leren op zo'n moment van elkaar: check jij nou in met je bankpas?" Hetzelfde verwacht de NS aan het eind evan augustus tijdens de Dutch Formule 1 in Zandvoort.

Kinderziektes

Hoewel de NS geen signalen ontvangt over eventuele problemen met het reizen met een bankpas, blijft ze de reizigers wel attenderen. "Bied één kaart aan". Er zijn namelijk nog mensen die nog gewend zijn om hun hele portemonnee voor de kaartlezer te houden, maar dat werkt niet meer. Er verschijnt dan een melding om een enkele kaart aan te bieden, ook om te voorkomen dat iemand per ongeluk met een bankpas incheckt.' In dat geval wordt er twintig euro afgeschreven als er niet met de per ongeluk gebruikte pas wordt uitgecheckt.

Studenten moeten wachten

De overstap naar inchecken met een fysieke bankpas, of digitale op een mobiel, is iets waar studenten al langer om vragen. Voor hen geldt dit echter nog niet. De NS licht toe dat dit momenteel niet mogelijk is: "Mensen met een abonnement, zowel het studentenreisproduct als een ander abonnement, moeten nog hun fysieke ov-chipkaart gebruiken. We zijn van plan om dit in 2025 te vervangen door een pas die zowel fysiek is, als digitaal geüpload kan worden naar je mobiele telefoon."

Bron: Bank.nl