Boekreview: "25 jaar regionale spoorlijnen in beeld"

Het spoor in Nederland is 3,2 duizend kilometer lang. Van dit spoor is 67 procent twee- of meersporig, en ruim 70 procent is geëlektrificeerd. Grote delen die niet geëlektrificeerd zijn, vallen onder de regionale spoorlijnen. In totaal kent het land vele honderden kilometers aan zowel wel als niet-geëlectrificeerde regionale spoorlijnen die te vinden in heel Nederland per provincie of per bestuursregio.

De geschiedenis van de regionale treinen begint in 1998 waarmee de NS de spoorlijn tussen Almelo en Mariënberg overdroeg aan Connexxion. We zijn inmiddels 25 jaar verder, en het aantal regionale lijnen is sterk gegroeid en ook met elkaar verbonden. In het hele land van Limburg tot aan Noord-Nederland vind je ze, en het is ten opzichte van NS zorgt deze vervoerders voor een bonte verzameling van diverse soorten treinstellen in alle kleuren en lengtes.

25 jaar regionale spoorlijnen in beeld

Over de geschiedenis van de 25 jaar aan regionale spoorlijnen in Nederland heeft boekauteur Peter van der Meer een boek gescheven met de titel: "25 jaar regionale spoorlijnen in beeld". Hij verdiept zich al jaren lang in de spoorweggeschiedenis en heeft ook bijgedragen aan andere literatuur, waaronder een aantal boeken uit de reeks Spoor die inmiddels al drieëndertig edities kent. In zijn nieuwe boek die over regionale spoorlijnen gaat, en die vorig jaar is uitgekomen, beschrijft hij de geschiedenis ervan. Elke concessie en vervoerder wordt in dit boek beschreven op chronologische wijze. Ook omdat de regionale lijnen, ten opzichte van het hoofdrailnet waar NS rijdt, op een wettelijke manier aanbesteed worden, wordt ook aan deze werkwijze aandacht besteed in een aantal pagina's.

Het boek telt 160 bladzijden, is full-color en verrijkt met veel tekst en informatie. In de index is een mooi overzicht van de provincies en trajecten te vinden. En ook wordt er aandacht besteed aan de soorten materieel wat er op de regionale sporen wordt ingezet. Voor de spoorwegliefhebber is dit een must-have, vooral omdat er ook interessante lijsten in staan met onder andere de treinstelnummers van alle treinen, en de namen die er bij aan gegeven zijn. Ook voor de onbekende mensen in de spoorwegwereld is dit een boek die veel uitlegt over het regionale treinverkeer in ons land. De inhoud van het boek loopt door tot juli 2023 waarmee dit een behoorlijk compleet overzicht is.

Het boek '25 Jaar regionale spoorlijnen in beeld' is te bestellen bij de Spoorwegboekhandel.nl en heeft een prijs van €34,95.