Italiaanse FdC bestelt drie extra smalspoor waterstoftreinen bij Stadler

De Italiaanse spoorwegmaatschappij Ferrovie della Calabria (FdC) heeft drie nieuwe smalspoor waterstoftreinen in gebruik genomen. De bestelling maakt deel uit van de raamovereenkomst die in 2023 werd ondertekend voor maximaal 15 waterstoftreinen, die zullen gaan rijden op regionale en lokale transportnetwerken in de Italiaanse regio Calabrië.

Aan het begin van dit jaar ondertekenden FdC en Stadler het contract voor een vervolgorder voor de levering van nog eens drie waterstoftreinen voor het smalspoornetwerk (950 mm). De overeenkomst tussen Stadler en FdC omvat de levering en het onderhoud van in totaal 15 treinen met waterstofaandrijving. De eerste oproep was voor de levering van zes treinen. Beide voertuigen die al in bestelling zijn, evenals de nieuwe, zullen worden geproduceerd bij Stadler in het Zwitserse Bussnang.

Meer over de treinen

De voertuigen zijn twee-delig en beschikken over een powerpack-wagen waarin de brandstofcellen, de waterstoftanks, evenals andere technische apparatuuraan zijn gebracht. De wagons zijn voorzien van lichtgewicht aluminium constructies om de trein energiezuiniger te maken.

Met een totale lengte van ongeveer 50 meter bieden de nieuwe treinen 89 zitplaatsen per voertuig voor in totaal 155 passagiers. Dankzij hun toegang vanaf de lage vloer zijn ze volledig toegankelijk, niet alleen voor mensen met beperkte mobiliteit, maar ook voor passagiers met kinderwagens en fietsen. De nieuwe voertuigen bieden ook specifieke ruimtes nabij de toegangs- en uitgangsdeuren en een drempelvrij toilet dat voldoet aan de TSI-normen.