Vanaf woensdag geen internationale treinen naar Duitsland vanwege Duitse stakingsactie

Vanaf woensdag rijden er drie dagen geen internationale treinen naar Duitsland vanwege een Duitse stakingsactie. (Foto: Thijs Nuis)
Vanaf woensdag rijden er drie dagen geen internationale treinen naar Duitsland vanwege een Duitse stakingsactie. (Foto: Thijs Nuis)

Het treinverkeer van, via en naar Duitsland wordt deze week ernstig gehinderd vanwege de aangekondigde stakingsactie van het Duitse spoorpersoneel. Volgens NS International rijden er woensdag, donderdag en vrijdag geen treinen naar Duitsland.

De stakingsactie raakt tijdens deze dagen de ICE naar Köln, Frankfurt en Basel, de Intercity Berlijn en de ÖBB Nightjet naar Oostenrijk en Zwitserland, meldt NS International. Reizigers met tickets kunnen deze annuleren of wijzigen. In bepaalde gevallen zijn de tickets met een boekingsdatum in de stakingsperiode, tot en met 19 januari ook te gebruiken in de Duitse treinen.

Driedaagse staking

De Duitse spoorwegvakbond GDL heeft op zondag opgeroepen tot een nieuwe landelijke staking die op woensdagochtend zal beginnen en drie dagen zal duren. De geplande staking is ontstaan door vastgelopen cao-onderhandelingen over hogere lonen en kortere werkweken met spoorwegmaatschappijen, waaronder Deutsche Bahn.

De Deutsche Bahn is maandag nog naar de arbeidsrechtbank gestapt om de landelijke staking te stoppen, maar kreeg daar nul op rekest waardoor de staking door zal gaan.

Het is niet de eerste keer dat het personeel van het Duitse spoorwegennet het werk tijdelijk neerlegt. Aan het begin van de onderhandelingen in november heeft het personeel al twee keer eerder het werk neergelegd in landelijke stakingen. Ook toen werd het internationale treinverkeer tussen Nederland en Duitsland ernstig verstoord.