Deutsche Bahn rijdt nooddienstregeling vanwege staking

De Deutsche Bahn rijdt woensdag en donderdag een nooddienstregeling vanwege de staking. (Foto: Thijs Nuis)
De Deutsche Bahn rijdt woensdag en donderdag een nooddienstregeling vanwege de staking. (Foto: Thijs Nuis)

De Deutsche Bahn heeft een nooddienstregeling opgezet vanwege een aangekondigde staking in Duitsland, die van woensdagavond 22:00 uur tot donderdag 18:00 uur zal plaatsvinden. Volgens de Duitse vervoerder meldt dat er aanzienlijk minder treinen zullen rijden op langere afstanden. Ook de Nightjet lijkt woensdag uit te vallen.

De vervoerder waarschuwt voor landelijke vertragingen en het uitvallen van veel treinritten. Om zoveel mogelijk passagiers te vervoeren, vooral op drukke routes tussen grote Duitse steden, zullen langere treinen worden ingezet. Ook het aanbod van regionale treinen zal verminderen, afhankelijk van de regio, aldus DB. Reizigers worden geadviseerd om hun reizen zoveel mogelijk uit te stellen.

NS International meldt dat internationale tickets geboekt vóór 15 november vanaf vandaag t/m 22 november 2023 flexibel te gebruiken zijn op alle dagtreinen van Deutsche Bahn. Het treinpersoneel is hiervan op de hoogte. Ook kunnen tickets kosteloos worden omgeboekt of worden geannuleerd.

Conflict

De vakbond GDL, die de staking heeft georganiseerd, bevindt zich in een conflict met DB over hogere lonen en kortere werkweken. Deze bond vertegenwoordigt voornamelijk treinmachinisten, maar ook andere spoorwegmedewerkers. Sinds vorige week vinden er onderhandelingen plaats over een nieuwe arbeidsovereenkomst. Met de staking wil de GDL de druk op DB verhogen om in te stemmen met hun eisen.

In de afgelopen jaren heeft het Duitse spoor vaker te maken gehad met omvangrijke stakingen. Hierdoor werden niet alleen internationale treinen vanuit Nederland getroffen, maar ook het goederenvervoer. Het Duitse spoorwegnet vormt een essentieel knooppunt voor treinen in Europa, waarbij ook zowel goederenvervoer als internationale treinen het land doorkruisen.