Staking bij Duitse spoorwegen zorgt voor uitval van treinen

Een staking bij de Duitse spoorwegen zorgt voor uitval van treinen. (Foto: Thijs Nuis)
Een staking bij de Duitse spoorwegen zorgt voor uitval van treinen. (Foto: Thijs Nuis)

Vanwege een staking op het Duitse spoor zullen er op donderdagavond en vrijdag geen internationale treinen naar Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland rijden. Ook de regionale Arriva-treinen van Heerlen naar Aken zullen tijdens deze periode niet rijden.

Het personeel van de Deutsche Bahn is vanaf donderdag 22.00 uur met de staking begonnen, en de staking zal duren tot en met vrijdag 22.00 uur. De machinisten die momenteel staken, willen dat hun werkweek wordt verkort van 38 naar 35 uur per week. Bovendien vragen ze om een extra vergoeding van 555 euro per maand en eisen ze een passende inflatiecompensatie.

De vakbond GDL heeft aangegeven dat de huidige staking de laatste zal zijn in 2023. Het is niet bekend of en wanneer de volgende staking gepland wordt.

Staking

Duizenden treinen in Duitsland worden naar verwachting getroffen door de staking. Dit heeft ook impact op het internationale treinverkeer vanuit Nederland, zoals regionale treinen van Arriva, maar ook IC Berlijn, ICE-treinen en de NightJet naar Wenen en Zürich die via Duitsland rijden.

Tickets zijn zonder kosten te annuleren of te wijzigen naar een andere datum met dezelfde vervoerder. Ook zullen ze tot en met 15 december 2023 flexibel te gebruiken zijn op alle dagtreinen van Deutsche Bahn.