ÖBB Nightjet rijdt vanaf nu ook vanaf Brussel naar Berlijn en Wenen en weer terug

 (Foto: Treinenweb)
(Foto: Treinenweb)

Brussel is sinds dinsdag een NightJet naar Berlijn en Wenen rijker. Maandag is de eerste Nightjet-nachttrein uit Berlijn aangekomen in Brussel-Zuid/Midi. Brussel heeft hiermee twee Nightjetverbindingen met één trein. Eén naar de Duitse hoofdstad Berlijn en één naar de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

De NightJet van de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB zal drie keer per week rijden tussen Brussel-Zuid en Berlijn/Wenen. Het gaat om de klassieke rijtuigen die de ÖBB inzet die getrokken zullen worden door onder meer de Alstom TRAXX-locomotief.

Rit naar Berlijn en Wenen

De trein die zowel naar Berlijn als naar Wenen gaat, vertrekt als één geheel. Bij aankomst in Mannheim worden de trein gesplitst: het deel van de trein dat naar Berlijn gaat, wordt gekoppeld aan de Nightjet-trein die van Parijs naar Berlijn rijdt, terwijl het deel dat naar Wenen gaat, wordt aangesloten op de Nightjet tussen Parijs en Wenen. Dankzij deze verbinding hoeven reizigers niet tussentijds over te stappen.

De NightJet vanuit Berlijn en Wenen naar Brussel rijdt op maandag, woensdag en vrijdag. In de richting van Berlijn en en Wenen rijden de treinen op dinsdag, donderdag en zaterdag. Het is de bedoeling dat in de herfst van volgend jaar een dagelijke Nightjet gaat rijden. Daarnaast is er ook een concurrerende nachttreinverbinding van European Sleeper naar Berlijn.

Kosten

De kosten voor reizen naar Berlijn variëren afhankelijk van de gekozen optie. Een zitplaats is beschikbaar vanaf 35 euro, een couchette vanaf 50 euro en een volwaardig slaapcompartiment vanaf 80 euro per persoon. Voor de rit worden de klassieke rijtuigen van ÖBB Nightjet ingezet. Mogelijk zal deze in de toekomst vervangen worden door de nieuwe generatie NightJet die momenteel door Siemens gebouwd wordt. De eerste treinstellen hiervan rijden momenteel tussen Wenen en Hamburg. Deze treinen zijn voorzien van een beter comfort, en slaapcabines voor low-budget nachtreizen.