Enige hinder op het binnenlands spoor door storm, internationale treinen richting Frankrijk vallen uit

 (Foto: Treinenweb)
(Foto: Treinenweb)
In de kustgebieden is donderdag vanaf 11.00 uur code oranje van kracht vanwege storm Ciarán. Er zijn momenteel diverse incidenten op het spoor. De NS houdt de situatie nauwlettend in de gaten. Ook vallen de internationale treinen naar Frankrijk uit.

 

In de provincie Zeeland heerst momenteel code oranje, later breidt dat zich uit naar Zuid-Holland en Noord-Holland, het IJsselmeer en het waddengebied. Ook het treinverkeer ondervindt op enkele plekken hinder door de storm. NS adviseert reizigers om de berichtgeving in de gaten te houden.

Diverse incidenten

De weersverwachting blijft altijd onzeker, meldt de vervoerder. "Als de storm heviger wordt dan verwacht, kunnen ondanks de genomen maatregel onverwachts treinen uitvallen of vertraging ontstaan, bijvoorbeeld als er bomen op het spoor waaien."

De dienstregeling in Zeeland is aangepast. Reizigers met de Intercity tussen Vlissingen en Rotterdam Centraal hebben te maken met een extra overstap in Roosendaal. Reizigers met de Sprinters vanuit Zeeland moeten rekening houden met ruim tien minuten wachttijd op station Bergen op Zoom.

Tussen Maarn en Ede-Wageningen en Utrecht Overvecht - Maliebaan (Spoorwegmuseum) was er een verstoring in de treindienst vanwege een omgewaaide een boom op het spoor.  Die schade is inmiddels hersteld. Voor de rest is er op diverse trajecten het treinverkeer gehinderd vanwege een boom op het spoor en voorwerpen op het spoor of in de bovenleiding. Zie hier de verstoringen op het spoor.

NS-baas: "Niet met de trein te gaan als dat niet nodig is"

Wouter Koolmees, de president-directeur van de NS, heeft in het NPO Radio 1-programma Sven op 1 aan reizigers geadviseerd dinsdagmiddag niet met de trein te gaan als dat niet nodig is. "Als het niet per se hoeft, ga dan niet", zegt Koolmees. "Dat is in lijn met de oproep van de ANWB." De verkeeerdienst geeft dit advies ook aan automobilisten.

Eurostar naar Frankrijk rijdt niet

De Thalys-treinen van de Eurostar tussen Amsterdam en Parijs rijden donderdag niet, meldt de NS. De Franse spoorwegen (SNCF) hebben uit voorzorg een aantal treinen in Frankrijk geannuleerd. De Eurostar naar Londen zou nog wel rijden. Reizigers die met de internationale trein willen reizen wordt geadviseerd om hun reis uit te stellen of te wijzigen. Annuleren is kosteloos. Dit geldt ook voor de treinen op de trajecten Maastricht-Luik, Antwerpen-Roosendaal en de intercity's naar Brussel.

Geld terug bij vertraging

NS wijst reizigers op de mogelijkheid om geld terug te krijgen bij vertraging, ook als de vertraging ontstond door de storm van vandaag. Hoewel de regels voor geld terug bij vertraging officieel niet gelden bij overmacht, zoals storm, wil NS er graag voor reizigers zijn als het vandaag tegenzit.

Als reizigers meer dan een half uur vertraging hebben, krijgen ze de helft van het treinkaartje terug. Bij meer dan een uur vertraging, wordt de volledige ritprijs terugbetaalt.

Let op: Dit bericht wordt bijgewerkt als er nieuwe informatie is.