Komende maanden mogelijk hinder op Belgisch spoor vanwege aangekondigde stakingsacties

De komende maanden wordt er hinder op het Belgische spoor verwacht vanwege aangekondigde stakingsacties. (Foto: Thijs Nuis)
De komende maanden wordt er hinder op het Belgische spoor verwacht vanwege aangekondigde stakingsacties. (Foto: Thijs Nuis)

De komende maanden kunnen treinreizigers in België geconfronteerd worden met aanzienlijke hinder als gevolg van aangekondigde stakingen. Spoorvakbonden in het land hebben twee stakingen aangekondigd, elk met een duur van 48 uur.

Deze stakingsacties zijn een reactie op ontevredenheid met betrekking tot reorganiseringsplannen bij de Belgische spoorwegen. Op dinsdag 7 november zullen spoorwegmedewerkers hun werk vanaf 22.00 uur gedurende twee volledige dagen neerleggen. De tweede staking staat gepland van 5 tot 7 december, zoals aangekondigd door de bonden COD Spoor, ACV Transcom en VSOA.

'Eenzijdige belissingen door NMBS'

De vakbonden beweren dat de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS eenzijdige beslissingen heeft genomen, terwijl ze van mening zijn dat werknemers inspraak zouden moeten hebben. Een van hun belangrijkste klachten gaat over korte voorbereidingstijd die conducteurs krijgen voor hun werkdag, maar ook word de slechte stiptheid van treinen genoemd, en de vaak tekorte materieelsamenstelling.

Er vinden nog gesprekken plaats tussen de vakbonden en de Belgische spoorwegmaatschappij op vrijdag, als een laatste poging om tot overeenstemming te komen. ACV Transcom geeft aan sceptisch te zijn over de voortgang van deze gesprekken.

Het is momenteel niet duidelijk of de stakingen ook gevolgen zullen hebben voor internationaal treinverkeer dat gebruikmaakt van het Belgische spoorwegnet, zoals de Eurostar naar Parijs (Thalys), Londen, de IC Brussel en de stoptreinen vanuit Roosendaal en Maastricht.