NS introduceert reis-oefenpakket voor mensen met verstandelijke beperking

De NS medewerkers geven de groep een rondleiding over het station van Krabbendijke. (Foto: NS)
De NS medewerkers geven de groep een rondleiding over het station van Krabbendijke. (Foto: NS)

Om de drempels van het reizen met de trein te verlagen, zijn mensen met een verstandelijke beperking van Sterkplaats Goes en zorginstelling Zuidwester uit Goes afgelopen woensdag samen met medewerkers van NS een ervaringsreis gaan maken.

Voor sommige mensen met een licht verstandelijke beperking kan het spannend zijn om met de trein te reizen. Voor deze groep mensen is reizen met het openbaar vervoer een grote drempel, en weten ze niet waar en hoe ze een kaartje moeten kopen, waar hun trein vertrekt en waar ze terecht kunnen voor hulp. NS vindt het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt in de trein en heeft daarom met het ‘TreinTrainPakket’ ontwikkeld. NS wil met dit pakket mensen met een licht verstandelijke beperking helpen en ondersteunen zodat ze met zelfvertrouwen en kennis een treinreis durven te maken.

Samen ervaren

Een van de onderdelen van het TreinTrainPakket is een ervaringsreis. Donderdag hebben de stationsmanagers van Goes, Arwin Breidenbach en Jamal Aamri, een groep mensen met een verstandelijke beperking meegenomen op station Goes. Zij kregen een rondleiding op het station, gingen samen een stukje reizen met de trein en kregen de mogelijkheid om alle vragen te stellen die ze willen weten over het reizen met de trein.

Arwin Breidenbach: "Reizen met de trein is leuk, maar niet voor iedereen omdat ze het heel spannend vinden. Vandaag heb ik deze groep mee mogen nemen op het station en in de trein om uit te leggen hoe alles werkt. Ik hoop dat ik ze daarmee meer vertrouwen heb kunnen geven zodat ze de volgende keer zelfstandig met de trein durven te reizen. Voor ons is het trouwens ook leerzaam, want wij zien door deze ervaring waar mensen tegenaan lopen en hoe het reizen met de trein makkelijker gemaakt kan worden."

Oefenpakket

Het TreinTrainPakket is speciaal ontwikkeld voor én met mensen met een licht verstandelijke beperking en aan te vragen door organisaties die hier gespecialiseerd zijn. Het pakket bestaat uit een online uitleg- en oefenmodule die de NS in samenwerking met Steffie gemaakt heeft, een meeneemboekje met veel beeld en weinig tekst, een virtual-reality spel en de mogelijkheid dat een NS-medewerker de betrokkenen op een ervaringsreis meeneemt.