Grote fietsenstalling in Den Haag gaat voor vijftien maanden dicht

Den Haag Centraal met rechts de fietsflat. (Foto: GraphyArchy)
Den Haag Centraal met rechts de fietsflat. (Foto: GraphyArchy)

De fietsenstalling op het Koningin Julianaplein Den Haag Centraal Station zal volgende week voor minstens vijftien maanden op slot gaan. Boven de ondergrondse stalling zullen op 1 oktober de voorbereidingen beginnen voor de bouw van een wooncomplex met bijna vierhonderd woningen, schrijft Omroep West.

De gemeente heeft voor fietseigenaren een alternatieve locatie waar de komende periode de rijwielen gestald kunnen worden. Aan de Rijnstraat bevindt zich een fietsflat, en een bewaakte stalling is aanwezig op de Anna van Buerenstraat.

Tijdelijke sluiting

Na een langdurige discussie gaat de bouw van twee woontorens en een stadshal eindelijk van start op het Koningin Julianaplein naast Den Haag Centraal. Om dit mogelijk te maken, zal de megafietsenstalling, die in 2020 werd geopend en plaats biedt aan zevenduizend fietsen, tijdelijk moeten sluiten. Op de drukste dagen worden volgens de gemeente ongeveer drieduizend fietsen in de megafietsenstalling gebruikt waardoor er in de omgeving plek zat is in andere fietsenstallingen.

"Eindelijk gaan we beginnen met het bouwen van het nieuwe visitekaartje van onze stad. Geweldig, maar dat gaat helaas niet zonder overlast", vertelt wethouder Robert van Asten (D66). "Daarom hebben we gekeken naar hoe we het toch zo veilig en prettig mogelijk kunnen maken voor iedereen. Dat betekent voldoende parkeerplekken bij het station en geen lange omleidingen."Volgens Van Asten blijft de gemeente in de gaten houden of de fietsenstallingen niet overvol raken. In dat geval schroomt de gemeente niet om extra tijdelijke fietsenstallingen erbij te laten plaatsen.

Opknapbeurt voor fietsflat

Tegelijkertijd voert de gemeente renovatiewerkzaamheden uit aan de fietsflat. Beschadigde fietsenrekken worden hersteld, en rekken die niet meer bruikbaar zijn, worden vervangen. Bovendien zal de gemeente in de komende maanden schilderwerk uitvoeren en de verlichting verbeteren.