Frankrijk wil net als Duitsland ook onbeperkt reizen met OV invoeren

Frankrijk wil net als Duitsland ook onbeperkt reizen met OV invoeren.  (Foto: Vincent Babilotte)
Frankrijk wil net als Duitsland ook onbeperkt reizen met OV invoeren. (Foto: Vincent Babilotte)

Frankrijk wil net als Duitsland ook een klimaatticket invoeren. Met zo'n ticket kunnen reizigers voor een bepaalde periode onbeperkt reizen met het openbaar vervoer. De plannen werden maandag bevestigd door de Franse president Emmanuel Macron.

Macron werd tijdens een gesprek met een populair YouTube-kanaal gevraagd naar zijn standpunt over het Duitse initiatief. Volgens de Franse president zijn premier Elisabeth Borne en minister van Transport Clément Beaune al begonnen met de voorbereidingen voor een vergelijkbaar plan in Frankrijk. Macron verklaarde dat alle Franse departementen die voorstander zijn van dit idee de mogelijkheid hebben om zich aan te sluiten bij dit initiatief.

Frankrijk wil Duitsland opvolgen die momenteel het Deutschlandticket heeft waarmee iedereen voor 49 euro per maand onbeperkt met het regionale openbaar vervoer kan reizen. Reizen met de intercity's en het lange afstandsvervoer met de ICE vallen hier niet onder. Het Duitse ticket, die beide ajren succesvol succesvol bleek, is vorig jaar opgezet als middel om de impact van de inflatie en hogere energieprijzen in Duitsland te compenseren. De Franse Minister Clément Beaune van transport steunt de plannen van Macron.

Wat de exacte plannen voor het Franse 'billet climatique' zullen zijn is nog niet bekend en moet nog worden uitgewerkt.