Gotthardtunnel minimaal tot woensdag gestremd vanwege ontsporing

De Gotthard spoortunnel is voorlopig gestremd vanwege een ontsporing van een goederentrein. (Foto: Zacharie Grossen)
De Gotthard spoortunnel is voorlopig gestremd vanwege een ontsporing van een goederentrein. (Foto: Zacharie Grossen)

Vanwege een ontsporing in de beroemde Gotthardtunnel in Zwitserland zal naar verwachting tot minstens volgende week woensdag geen treinverkeer door de tunnel kunnen rijden. Afgelopen donderdag ontspoorde er een goederentrein waarbij de trein uit de tunnel moet worden gehaald en de schade moet worden hersteld.

De oorzaak van het ontsporingsincident wordt momenteel onderzocht, evenals de omvang van de schade aan de tunnel. De Zwitserse vervoerder SBB verwacht dat de schade aanzienlijk kan zijn. Deze ontsporing van de goederentrein heeft geleid tot de blokkade van een belangrijke spoorverbinding tussen het noorden en zuiden van Europa.

Er wordt momenteel gekeken naar alternatieve routes voor treinen in beide richtingen. Voor passagierstreinen is de zogenaamde panoramische route door de bergen beschikbaar. Hoewel de route wel het mooiste uitzicht biedt, zal de reistijd hierdoor met ongeveer een uur toenemen. Vanwege de hoogteverschillen is het voor goederentreinen lastig om die route te volgen, maar met de inzet van extra locomotieven bestaat de mogelijkheid wel.

De Gotthardtunnel van 57 kilometer is de langste tunnel ter wereld, en ook een belangrijke verbinding tussen onder andere de havens van Rotterdam en Antwerpen en de haven van Genua in Noord-Italië.