Koninklijk Paar met Koninklijke trein aangekomen in Brussel

Dinsdagmorgen zijn Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima vanaf station Den Haag Holland Spoor per Koninklijke trein vertrokken naar België voor hun staatsbezoek. De trein kwam aan in Brussel-Zuid waar het Koninklijk Paar werd ontvangen door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken. Tot en met donderdag zullen de Koning en de Koningin diverse bezoeken in België afleggen.

Op donderdag 22 juni, aan het eind van de middag, reizen zij ook weer met de Koninklijke trein terug. De trein is voorzien van twee TRAXX-locomotieven voor en achterop, en twee eerste klas NS-rijtuigen. Voor het laatst wordt er door het Koningspaar gebruik gemaakt van de Koninklijke trein die in de loop van het jaar met pensioen gaat. De trein is aan het einde van haar levensduur en is aangeboden aan het Spoorwegmuseum. Een officiële datum zal later bekend worden gemaakt, meldt NS.

Einde aan tijdperk van Koninklijke Treinen

Na bijna 160 jaar eindigt hiermee ook de inzet van een speciaal Koninklijk rijtuig voor binnen- en buitenlandse reizen van de Koning en het vervoer van staatshoofden die ons land bezoeken. De trein werd sinds de aflevering veelvuldig ingezet, maar de afgelopen jaren werd het rijtuig weinig meer ingezet. Volgens de RVD is de trein aan het eind van zijn levensduur, wat te bevestigen is omdat het type rijtuigen, een ICR, ook bij NS in de reizigersdienst er de komende periode gefaseerd uit dienst zal gaan.

Het blauwe Koninklijke Rijtuig (SR10) werd aan het begin van de jaren negentig ontworpen op basis van het bestaand Intercity Rijtuig (ICR) eerste klasse. In 2012 kreeg het rijtuig twee eerste klas begeleidingsrijtuigen erbij om groepen gasten te vervoeren. Deze twee rijtuigen SR11a en SR12a zijn niet ingrijpend verbouwd en zijn in tegenstelling tot de SR10 enkel geschikt voor het binnenland, en reden niet mee naar België. De SR10 is geschikt voor het buitenland, maar heeft geen goedkeuring voor HSL-trajecten.