ÖBB bestelt extra treinstellen en locomotieven

De Stadler Kiss die door de ÖBB is aangeschaft. (Foto: Stadler Rail)
De Stadler Kiss die door de ÖBB is aangeschaft. (Foto: Stadler Rail)

De Oostenrijkse ÖBB heeft vorige maand aangekondigd extra Stadler Kiss dubbeldekstreinenaan te schaffen. Deze bestelling is mogelijk vanuit een raamcontract tussen de treinbouwer en ÖBB om maximaal 186 treinstellen te leveren verdeeld over meerdere bestellingen. Daarnaast is er ook bij Siemens een bestelling gedaan voor extra Siemens Vectron locomotieven.

De waarde van de nieuwste bestelling van 35 dubbeldeks treinstellen bedraagt bijna een half miljard euro. In totaal gaat het om 21 vierdelige stellen, en 14 zesdelige treinstellen. Beiden zullen volgens verwachting in 2027 geleverd worden. Al eerder werd er in maart vorig jaar een contract getekend voor de levering van maximaal 186 treinstellen. In dat jaar werd de eerste afroep getekend met 21 vierdelige en 20 zesdelige treinen die als CityJet zullen gaan rijden. In totaal heeft de ÖBB nu dus 76 treinen in bestelling bij de Zwitserse fabrikant.

Opmerkelijk is dat in de tweede recente bestelling, dat de veertien zesdelige stellen mogelijk voorzien zullen worden van de RailJet livrei. Het lijkt te gaan om mogelijke toekomstplannen die in een artist impression naar buiten zijn gebracht. het gaat hierbij om de FLIRT 200 die kenmerkend is aan de spitsere neus.

Extra locomotieven

Daarnaast heeft de ÖBB ook bekend gemaakt dat er een zesde bestelling plaatsvind voor de aanschaf van 33 tot 38 extra Siemens Vectron locomotieven. Het is niet bekend of het wisselstroom-locomotieven gaat, of meerspannings-locomotieven, die ideaal zijn voor inzet bij grenspasserende trajecten, of een variatie van beide typen. Al eerder werden er verdeeld over vijf bestellingen al 76 van deze serie locomotieven besteld.

De Siemens Vectron is naast de Traxx van Alstom één van de meest bestelde locomotieven die in heel Europa ingezet worden voor zover passagiers- als goederenvervoer. In Nederland rijdt de NS momenteel met vijf Vectron locomotieven die voornamelijk de ÖBB Nightjet rijden, maar incidenteel ook voor de Intercity Berlijn gespannen worden. Later dit jaar komen er geleidelijk nog eens elf stuks bij die geleased zullen worden bij Oostenrijkse lease-maatschappij ELL.