Lelylijn dichterbij door steun Tweede Kamer na gaswinning Groningen

De Tweede Kamer wil de Lelylijn realiseren als compensatie van de gaswinning in Groningen. (Foto: Treinenweb)
De Tweede Kamer wil de Lelylijn realiseren als compensatie van de gaswinning in Groningen. (Foto: Treinenweb)

De Tweede Kamer dringt erop aan dat de Lelylijn gerealiseerd wordt als compensatie voor de gaswinning in Groningen. Tijdens het Kamerdebat over de parlementaire enquête lijkt er een meerderheid voor dit voorstel te zijn ontstaan.

In de officiële reactie van het kabinet op de parlementaire enquête in april werd aangekondigd dat er gedurende 30 jaar jaarlijks 250 miljoen euro naar Groningen zal gaan, met als doel het stimuleren van onder andere de werkgelegenheid. Nu lijkt de Tweede Kamer aan te sturen op het besteden van dit geld aan de realisatie van de Lelylijn en de Nedersaksenlijn.

Er zijn twee belangrijke plannen om de treinverbindingen naar Groningen te verbeteren. Het eerste plan is de Nedersaksenlijn, die van Emmen naar Stadskanaal loopt. Het tweede plan is de realisatie Lelylijn, die via Lelystad, Heerenveen en Drachten aangelegd zou moeten worden naar Groningen.

Meerderheid

Fractievoorzitter Mirjam Bikker van de ChristenUnie benadrukt dat er teleurstelling heerst over de uitvoering van het openbaar vervoer op dit moment. Ze benadrukt dat zowel het provinciale ov als de Lelylijn en de Nedersaksenlijn gerealiseerd moeten worden, inclusief de verbinding tussen Stadskanaal en Emmen. Dankzij de steun van de ChristenUnie lijken de plannen nu een meerderheid te krijgen.