NS krijgt boete vanwege afschalen van dienstregeling in 2022

 (Foto: Treinenweb)
(Foto: Treinenweb)

De NS heeft een boete van 1,5 miljoen euro opgelegd gekregen omdat ze vorig jaar minder treinen lieten rijden. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) heeft het maximale boetebedrag opgelegd voor het afschalen van de dienstregeling.

Ondanks dat het kabinet NS een compensatie van 274 miljoen euro heeft gegeven vanwege de afname in passagiersaantallen na de coronapandemie, heeft het spoorwegbedrijf verzuimd om de dienstregeling intact te houden. In september van dat jaar verminderde de vervoerder al het aantal treinen met 7 procent ten opzichte van 2019, het laatste jaar voor de pandemie. Vervolgens introduceerde het spoorwegbedrijf in december een nieuwe dienstregeling, wat resulteerde in een verdere afname van treinverkeer. De oorzaak daarvan lag bij personeelstekorten.

Als gevolg hiervan ondervonden reizigers extra drukte, treinuitval en langere reistijden. Om tegemoet te komen aan de situatie heeft NS een derde van de treinen verlengd om zo meer zitplaatsen te creëren.

Boete

Naar aanleiding van de afschakeling van de dienstregeling tikt Heijnen NS nu op de vingers. Dit is de eerste keer sinds 2017 dat het spoorwegbedrijf een boete krijgt opgelegd. De boete zelf hoeft NS niet direct aan de overheid te betalen, maar het spoorwegbedrijf moet het bedrag investeren in "iets waar de reiziger voordeel van heeft".

Een woordvoerder van de NS zegt tegenover Trouw te begrijpen dat er een boete uitgedeeld is, "omdat er minder treinen zijn gereden dan aanvankelijk de bedoeling was" in een "zwaar en vervelend jaar". De NS verwacht met invoering van de nieuwe dienstregeling in december de dienstregeling "stap voor stap" weer op te bouwen. Ook zal er de komende tijd nieuw treinpersoneel in dienst komen die via de wervingscampagnes ingestroomd zijn bij de vervoerder.

In april vorig jaar werden duizenden reizigers gestrand als gevolg van een IT-storing waardoor het planningssysteem van de vervoerder uitviel. Volgens Heijnen heeft NS een plan ontwikkeld om in geval van herhaling toch treinen te laten rijden en zal aan het eind van dit jaar worden uitgerold.

ProRail

Naast de NS is ook spoorbeheerder ProRail vanwege wanprestatie met 100.000 euro beboet door Heijnen. Volgens Heijnen heeft de spoorwegbeheerder over het algemeen goed gepresteerd, maar op bepaalde specifieke punten niet. Reizigers ondervonden te veel vertragingen op de hogesnelheidslijn tussen Schiphol en Antwerpen, waarvoor Heijnen zowel ProRail als NS verantwoordelijk houdt. Daarnaast waren goederenvervoerders vorig jaar niet tevreden over de diensten die de spoorbeheerder leverde.