Expositie 'Onder Hoogspanning' in Spoorwegmuseum is van start

De opnieuw opgebouwde 252 staat als pronkstuk in het museum. (Foto: Spoorweg Studio / Kipkiekjes)
De opnieuw opgebouwde 252 staat als pronkstuk in het museum. (Foto: Spoorweg Studio / Kipkiekjes)

Op 15 mei 1938 vond de elektrificatie van het Middennet plaats, wat betekent dat het nu 85 jaar geleden is. Op die dag werden 90 elektrische treinstellen Mat'36 in gebruik genomen. Het Spoorwegmuseum blikt terug op deze immense operatie met de tentoonstelling "Onder Hoogspanning", die vanaf vandaag te zien is in het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Deze elektrificatie transformeerde de spoorwegen in Nederland in één klap tot de meest modernste ter wereld. Op een interactieve manier wordt aan het publiek de werking van elektrische treinen en bovenleidingen uitgelegd, en wordt verteld hoe de elektrificatie van het spoor tot stand kwam. Het pronkstuk van de tentoonstelling is het gerestaureerde treinstel Mat'36 met het nummer 252. De tentoonstelling duurt tot 26 november 2023.

Techniek van de elektrische trein

Wat zijn is er nodig voor het elektrificeren van een spoorlijn? Hoe rijdt een elektrische trein uiteindelijk? En welke innovaties hebben er plaatsgevonden? Bij het bezoeken van de tentoonstelling kunnen de bezoekers zelf onder de trein kijken om de elektrische installatie te bekijken en met behulp van interactieve spellen ontdekken hoe techniek van een elektrische trein werkt. Ze kunnen leren over de aandrijving van de trein en hoe deze snelheid opbouwt. Deze presentatiemethode maakt de tentoonstelling geschikt voor zowel jongere als oudere bezoekers.

Pronkstuk Mat'36 252

Het pronkstuk van de tentoonstelling is de Mat ’36. Het Spoorwegmuseum restaureerde dit historische treinstel in hun loods en Blerick, en afgelopen weekend is deze nostalgische trein naar het museum aan de Maliebaan vervoerd om voor het eerst tijdens de tentoonstelling te worden vertoond. De trein is bijzonder om meerdere redenen. Het ontwerp was revolutionair, de gestroomlijnde vorm droeg niet alleen bij aan hogere snelheden, maar ook aan het moderne imago dat NS zich in die periode graag wilde aanmeten. Nieuw was ook dat de treinen uit de serie Mat’ 36 volledig gelast en niet meer geklonken waren. Daardoor was hun gewicht lager en konden hogere snelheden van 125 km/u worden gehaald.

De Mat '36 252, die oorspronkelijk dienst deed bij de Nederlandse Spoorwegen, werd in 1968 buiten gebruik gesteld. Gelukkig werd hij van de sloop gered door de Stibans, oftewel de STIchting tot Behoud van Af te voeren Nederlands Spoorwegmaterieel. Dankzij de steun van zowel de Stibans als de Vereniging Vrienden van het Spoorwegmuseum is de Mat '36 252 volledig gerestaureerd en neemt hij nu een centrale plaats in binnen de tentoonstelling van het Spoorwegmuseum.