Plannen voor ritten met stoomtrein naar Belgische Train World definitief geschrapt

Het museum van Train World in Schaarbeek heeft de plannen voor de inzet van een stoomtrein aan de kant gezet. (Foto: Antonio Ponte)
Het museum van Train World in Schaarbeek heeft de plannen voor de inzet van een stoomtrein aan de kant gezet. (Foto: Antonio Ponte)

De kans is aanzienlijk klein dat er in de toekomst ooit nog stoomtreinritten op het Belgische hoofdspoor zullen rijden. Vier jaar geleden zag het museum Train World nog de ambitie om opnieuw een stoomtrein te laten rijden vanuit hun locatie in Schaarbeek, maar die hoop is inmiddels vervlogen.

De oorzaak ligt bij de strenge voorschriften waaraan de treinen moeten voldoen, schrijft VRT Nieuws.

Plannen

In 2019 waren er concrete plannen om ritten met een stoomtrein aan te bieden rond Train World op de spoorlijn Brussel-Mechelen. Men hoopte dit in 2020 te kunnen starten. Er was zelfs al een stoomlocomotief gereed bij het spoormuseum. Echter, recentelijk is besloten dat Train World en de NMBS niet langer de ambitie hebben om een stoomtrein te laten rijden. Dit antwoordde minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) op een vraag van Open VLD-Kamerlid Marianne Verhaert.

ETCS verplicht

Tijdens de besprekingen is gebleken dat het complex zou zijn om stoomtreinen te laten rijden, met name vanwege de vereisten van het ETCS-veiligheidssysteem dat binnenkort verplicht wordt op het Belgische spoor. De stoomlocomotief voldoet niet aan deze vereisten.

NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman benadrukt tegenover VRT dat het behoud van het spoorerfgoed via Train World belangrijk blijft, maar er is besloten om niet verder te gaan met de plannen voor de stoomtrein en in plaats daarvan de middelen in te zetten voor de inzet van nieuwe treinen.

Museumspoorlijnen

Liefhebbers van Belgische stoomtreinen zullen zich voortaan moeten vergapen aan de stoomtreinen die op speciale museumspoorlijnen rijden. Een aantal bekende hiervan zijn: Stoomcentrum Maldegem (SCM) op het traject Maldegem-Eeklo, Chemins de Fer à Vapeur des 3 Vallées (CFV3V) actief op de spoorlijn Mariembourg-Treignes, Stoomtrein Dendermonde-Puurs (SDP) op het traject Dendermonde-Puurs, waar ook vereniging Tubize actief is. En tot slot is er ook de Toerisme en Spoorpatrimonium (TSP) welke actief is op de Bocqlijn tussen Ciney en Yvoir.

Naast deze veelbezochte musea met eigen sporen zijn er ook een hoop andere musea met tramsporen en smalspoorlijnen.