Tweetal opgepakt na afspelen van nazigroet in Oostenrijkse trein

Een tweetal is opgepakt na misbruik van het omroepsysteem in de Oostenrijkse RailJet. (Foto: Linie29)
Een tweetal is opgepakt na misbruik van het omroepsysteem in de Oostenrijkse RailJet. (Foto: Linie29)

Twee reizigers hebben in Oostenrijk misbruik gemaakt van het omroepsysteem in de RailJet. Zo zouden ze een toespraak van Adolf Hitler in de trein hebben laten horen, en werden reizigers geconfronteerd met uitspraken uit de Tweede Wereldoorlog.

De ÖBB heeft maandag bevestigd dat er misbruik is gemaakt van het omroepsysteem. Zo zou er "Heil Hitler" en "Sieg Heil" gesproken zijn. Het zou niet om werknemers van het bedrijf gaan, bevestigt de vervoerder. De politie heeft de twee verdachten kunnen opsporen aan de hand van camerabeelden, waarop ze duidelijk herkenbaar waren toen ze uit de trein stapten. Het tweetal is vervolgens aangehouden.

Omroep

Het is onduidelijk hoe de verdachten aan de sleutel zijn gekomen die toegang gaf tot de omroep. "Het is een standaardsleutel die in heel Europa wordt gebruikt en waarvan er waarschijnlijk tienduizenden zijn", aldus een woordvoerder van de ÖBB. Omdat de trein ook wordt ingezet naar andere landen wordt er door het personeel op deze trein een standaard sleutel gebruikt.

Het incident vond plaats tussen Sankt Pölten en Wenen. Op hetzelfde traject werden volgens de ÖBB recentelijk in twee treinen via de intercom ook "onzinnige en verwarrende mix" van kinderliedjes en oude, gebrekkige aankondigingen omgeroepen.

In zowel Duitsland, Oostenrijk als Tsjechië is de nazigroet in het openbaar strafbaar. In Nederland vindt er vervolging plaats door de justitie.