Eerste Buffel-treinstellen naar Amsterdam gesleept

Het overbrengingstransport van de werkloze DM'90 dieseltreinstellen is van start gegaan. Vanaf afgelopen maandag is de eerste sleep van de in totaal 48 in Nijmegen gestalde Buffel-treinen verhuisd naar een spooremplacement in de Houthaven van Amsterdam.

De dieseltreinen zijn in 2014 en 2017 door het Roemeens FeroTrans gekocht waarna ze in april 2018 ophaald moesten worden, echter werden de treinstellen nooit opgehaald.

De treinstellen stonden op een sporenemplacement in Nijmegen waar ProRail vanaf 1 oktober wou gaan beginnen met het uitvoeren van werkzaamheden. Daarom wou ProRail dat de treinstellen weg werden gehaald. Nu de NS via de rechter weer het eigendom over de treinen over kreeg gedragen werd het mogelijk om de treinen te verhuizen. Aanvankelijk sprak ProRail over een boete van 1.000 euro per trein, echter is deze eis uit 'goodwill' door ProRail vervallen omdat de NS alles in het werk had gezet om de verhuizing voor te bereiden.

Haven Amsterdam

De Buffeltreinen worden nu naar de haven Amsterdam overgebracht, waar de treinen weer een poosje kunnen blijven staan. Het is nog onduidelijk hoe de toekomst van de treinstellen eruit zal zien. De NS sleept in de komende weken telkens enkele Buffel-treinen uit Nijmegen weg. Het locatie van de haven waar de treinstellen worden gestald heeft overigens niks te maken met een transport via een vrachtschip.

Momenteel zijn de eerste treinstellen al op het emplacement in de haven aangekomen. Een ander deel van de uitgerangeerde treinstellen die daar al geparkeerd stond is naast het spoor gestald. Dit betreft een deel van de DDM-dubbeldekstreinen.

Foto: Roel Hemkes (Flickr; Creative Commons)
Foto: Roel Hemkes (Flickr; Creative Commons)