Coalitie van Tweede Kamer stemt tegen onderzoek naar Lelylijn

De Lelylijn, de toekomstige treinverbinding die van Groningen - Drachten - Heerenveen naar Lelystad, lijkt er voorlopig niet te komen. De coalitie in de Tweede Kamer is tegen een onderzoek naar de mogelijkheden voor de lijn.

In een onderzoek naar het betere bereikbaarheid van Noord-Nederland zou de spoorverbinding tussen Lelystad en Groningen onnodig zijn. Een motie van SP-Kamerlid Cem Laçin voor serieuze aandacht voor de Lelylijn werd door een meerderheid in de Tweede Kamer weggestemd door de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

Met dit besluit lijkt er dus geen nieuwe spoorlijn te komen om de Randstad te verbinden met de noordelijke provincies. De bedoeling van de Lelylijn is dat deze Zwolle moet ontlasten, welke een onmisbaar knooppunt vormt met Noord-Nederland.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft aangegeven dat hij wel graag ziet dat de Lelylijn er komt. Drents gedeputeerde Henk Brink ziet meer in beter gebruik van bestaand spoor. Ook de NS ziet hier meer kans in doordat ze momenteel hun pijlen richten om de frequentie op het spoor te willen verhogen.

Staatssecretaris

Vorige week liet Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) weten om de plannen voor de Lelylijn toch voorzichtig uit de ijskast te willen halen. Haar plannen waren voornamelijk gericht op een busverbinding over het tracé van de Lelylijn, die van Groningen - Drachten - Heerenveen naar Lelystad moet gaan lopen. Kamerlid en partijgenoot Rutger Schonis zei toen dat er zeker potentie in een spoorlijn zou kunnen liggen als de busverbinding bij de reizigers in de smaak zou vallen.

Het is niet duidelijk of een busverbinding alsnog tot de mogelijkheid zal behoren om een extra verbinding op te zetten.

Foto: NS
Foto: NS