Vluchtelingen doen 'bakkie koffie' op stations

Donderdag konden diverse reizigers op diverse stations genieten van een kopje koffie die door vluchtelingen werden ingeschonken. Op 20 juni is het Wereldvluchtelingendag, en op die manier wil de stichting VluchtelingenWerk ontmoetingen creëren tussen de vluchtelingen en de Nederlandse bevolking om meer onderling begrip te bereiken.

Op de treinstations Amsterdam Bijlmer, Utrecht Centraal, Rotterdam Centraal en Zwolle drinken vluchtelingen een kop koffie met voorbijgangers om samen in gesprek te gaan. Ook de NS en Connexxion steunden dit initiatief van het UAF, gericht op vluchtelingstudenten die willen leren en werken in de techniek.

Bettina Haarbosch,programmamanager Diversiteit & Inclusie bij NS, vertelt: "Met een klein gastvrij gebaar in de vorm van een kop koffie op een aantal van onze treinstations faciliteren wij graag dit warme initiatief van VluchtelingenWerk." Zo worden er ook op de stationspiano's gespeeld om mensen bij elkaar te brengen.

VluchtelingenWerk werkt voor het eerst samen met NS en voor de tweede keer met Connexxion. In Hilversum is een oude Connexxion-bus omgetoverd tot het Bakkie Doen-café en in Zaandam wordt de actie opgeluisterd door een koffiebakfiets.

Jaarlijks stimuleert de NS in samenwerking met verschillende organisaties de instroom van voormalige vluchtelingen in reguliere vacatures. Ook geeft NS vijf hoger opgeleide vluchtelingen de mogelijkheid om werkervaring op te doen, zich te ontwikkelen en door te stromen naar een baan binnen of buiten NS.

Foto: Klaas Fopma
Hilversum, 20 juni 2018 Wereld Vluchtelingendag. 'Bakkie doen' op station Hilversum.
Foto: Klaas Fopma