Extra treinstel en betere dienstregeling op spoorlijn Zwolle-Emmen

Gedeputeerde Staten van Drenthe en Overijssel investeren in een extra treinstel en de verbetering van de dienstregeling op de spoorlijn Zwolle - Emmen. Omdat het Blauwnet-traject is zo succesvol is, is een capaciteitsuitbreiding voor de reizigers noodzakelijk. Het extra treinstel gaat vanaf december 2019 in de spits te laten rijden.

Door dit extra treinstel komen er in de ochtend- en middagspits 173 zitplaatsen bij. Deze trein maakt ook andere verbeteringen mogelijk. Arriva heeft bij ProRail een nieuwe dienstregeling aangevraagd waarbij de drie eerste sneltreinritten Coevorden - Zwolle in Emmen zullen beginnen als sneltrein.

Bronnen op spoorwegforums, zoals Somda melden dat het gaat om het inmiddels herstelde treinstel die in februari 2016 betrokken was bij de fatale aanrijding met een hoogwerker bij Dalfsen. Deze trein zou volgens hen momenteel bij de fabriek van Stadler in Polen staan en in afwachting zijn van de juiste papieren om naar Nederland te kunnen worden getransporteerd.

Reistijd verkorting

Met de extra trein wordt de reistijd enkele minuten verkort en krijgt Emmen vier keer per uur een rechtstreekse reismogelijkheid naar Zwolle. Hiermee worden ook reizigers uit de opvolgende drukke treinen gelokt waardoor er een betere spreiding in reizigers ontstaat over de reeds beschikbare treinen. Tevens worden Dalen en Gramsbergen twee keer per uur bediend in de spits. Deze verbeteringen gelden in de middagspits in omgekeerde richting.  

Het is uiteindelijk de bedoeling om de reistijd van Zwolle naar Emmen in de toekomst nog verder verkorten nadat de spoorverdubbeling bij Emmen-Zuid is afgerond.

Gedeputeerden Verkeer & Vervoer Boerman (Overijssel) en Brink (Drenthe) hebben laten weten zeer content met de ontwikkelingen te zijn op het spoor tussen beide provincies: "Het aantal reizigers op dit traject laat de afgelopen jaren een gestage groei zien. Met een extra treinstel bieden we vanaf december 2019 de reizigers extra ruimte en comfort. En de reizigers profiteren daarnaast van een kortere reistijd."

Foto: Spoorjan
Een treinstel van Arriva's Vechtdal-concessie op het opstelspoor in Zwolle.
(Foto: Spoorjan)

Bron: Provincie Drenthe