ProRail start samenwerking met Flitsmeister voor meldingen bij spoorwegovergangen

Spoorbeheerder ProRail is met de makers van de Flitsmeister-app een proef gestart om meldingen te tonen als een auto een gevaarlijke overweg nadert. Met deze toevoeging wil ProRail ervoor zorgen dat automobilisten oplettender zijn bij het passeren van een onbewaakte overweg.

Technisch trainee Eva van ProRail vertelt in een demonstratievideo dat automobilisten niet altijd geheel bewust zijn van de risico's op een overweg. Met deze proef willen ze aangeven welke overwegen extra aandacht vergen voor de bestuurder.

Flitsmeister-app

De Flitsmeister-app wordt door ruim 1,3 miljoen mensen gebruikt die een notificatie willen krijgen waar er snelheidscontroles plaatsvinden. Vanaf nu is dit uitgebreid met een melding zodra er een gevaarlijke overweg wordt genaderd. "Dit soort overwegen heeft geen spoorbomen, lampen en bellen. We verwachten dat mensen door deze meldingen een gevaarlijke overweg anders naderen.", schrijft ProRail op zijn website.

Lees het artikel verder onder de video

Uit onderzoek van de spoorbeheerder blijkt dat automobilisten bij een niet-actief beveiligde overweg vaak plotseling afremmen en later reageren dan bij een actief-beveiligde overweg. Doordat zij nu tijdig een melding ontvangen, verwacht ProRail dat ze zich eerder bewust zijn dat ze een overweg naderen. Zo kunnen ze rustiger afremmen en hun snelheid beter in de gaten houden.

Foto: ProRail
Foto: ProRail