Historische overwinning voor Delft Hyperloop in Veendam

Tijdens de European Hyperloop Week 2025 in Veendam heeft Delft Hyperloop vier prijzen gewonnen, waaronder de prestigieuze Overall Award. Het studententeam van de TU Delft wist als eerste ter wereld een prototype op ware grootte live te demonstreren op de 420 meter lange testbaan van het European Hyperloop Center in Veendam – de langste van Europa.

De European Hyperloop Week, de grootste internationale hyperloopcompetitie ter wereld, trok dit jaar meer dan 30 teams uit verschillende landen wereldwijd en werd geopend door minister Sophie Hermans en burgemeester Annelies Pleyte. Diverse deelnemende landen lieten in deze week hun prototypes zien voor een demonstratie en een beoordeling. Hierbij was het niet verplicht om gebruik te maken van de grote testbuis. 

Prototype

Delft Hyperloop presenteerde in juni bij de TU Delft het prototype THEIA, een pod ter grootte van een Volkswagen Golf - ruim 2,5 keer groter dan eerdere ontwerpen. Hiermee bewezen ze dat het mogelijk is om op grotere schaal succesvol te demonstreren. "We wisten pas één dag van tevoren zeker of we daadwerkelijk de EHC testbaan in mochten," vertelt Chief Engineer Daniel Both. "Pas na een strenge veiligheidskeuring door de jury kregen we groen licht. Dat we uiteindelijk als eerste team ooit op deze schaal live konden demonstreren was ongelofelijk."

Naast de Overall Award won Delft Hyperloop de Levitation Award, Technical Full-Scale Award en Social Media Award. Deze prijzen erkennen respectievelijk de technologische vooruitgang op het gebied van magnetische levitatie, innovatieve technieken voor bochtenwerk, en sterke communicatie. "Als ik mijn team in één woord zou omschrijven, is het veerkracht," zegt Team Captain Sophie. "We begonnen allemaal zonder enige ervaring en hebben veel tegenslagen gehad die we niet altijd verwachtten. Toch vonden we altijd een manier, hielpen we elkaar en realiseerden we in één jaar iets waar we enorm trots op zijn."

De ontwikkeling van Theia betekende het afgelopen jaar voor de studenten nieuwe uitdagingen, omdat deze zwaarder was dan de voorganger, hogere spanningen aan moest kunnen, en met behulp van acht magnetische levitatiecomponenten zijn gewicht van 1.400 kilogram op moet kunnen tillen om te kunnen zweven. En dat met een minimale stroomspanning van 1 kWh, wat vergelijkbaar is met het vermogen van een broodrooster.

Delft Hyperloop

Delft Hyperloop is sinds 2016 actief als non-profit studententeam van de TU Delft en werkt aan de ontwikkeling van een klimaatneutraal en schaalbaar hogesnelheidstransportsysteem. Met eerdere successen in de Hyperloop SpaceX Competitie en eerdere edities van de European Hyperloop Week, heeft het team zich ontwikkeld tot een toonaangevende speler. “Wij zien veel potentie in reizen met de hyperloop,” zegt Sophie Loogman. "Competities zoals deze houden de ontwikkeling van de technologie in beweging en geven studenten de kans om de technologie achter dit systeem daadwerkelijk naar een hoger niveau te tillen."

Het team bestaat uit ongeveer veertig studenten, maar het project is geen traditioneel studieonderdeel waarvoor studiepunten worden toegekend. In plaats daarvan zetten de studenten hun opleiding een jaar stil om zich volledig op het project te richten. Elk jaar wordt het team volledig vernieuwd, waarbij de nieuwe lichting voortbouwt op het werk van hun voorgangers. Het doel van het Delftse hyperloopteam is dan ook niet om een complete hyperloop te bouwen, maar om met gerichte innovaties de ontwikkeling en implementatie ervan te versnellen.