Belgische regering redt Lineas van dreigend faillissement

Een HLR77 van goederenvervoerder Lineas (Foto: Treinenweb)
Een HLR77 van goederenvervoerder Lineas (Foto: Treinenweb)

De federale regering van België heeft ingestemd met een reddingspakket van 61 miljoen euro voor Lineas, de grootste particuliere spoorvrachtvervoerder van Europa. Het bedrijf, dat in 2015 werd geprivatiseerd, kampte met een dreigend faillissement vanwege zware verliezen en een terugval in de vraag uit de staal- en chemiesector.

De Belgische Minister van Financiën Jan Jambon noemde de financiële situatie van Lineas “precair” en waarschuwde dat zonder steun “in augustus van dit jaar het faillissement” dreigde. De gevolgen zouden ingrijpend zijn, met mogelijk het verlies van 1.300 banen en logistieke problemen voor klanten zoals de Antwerpse haven, BASF en ArcelorMittal.

Het noodkrediet van 61 miljoen euro wordt verstrekt in de vorm van een converteerbare lening door de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (SFPIM), die nu 46% van de aandelen bezit. Deze lening kan worden omgezet in aandelen, waardoor de Belgische staat opnieuw meerderheidsaandeelhouder wordt van Lineas. De huidige grootaandeelhouder, het Franse investeringsfonds Argos Wityu (54%), raakt daarmee zijn dominante positie kwijt en blijft mogelijk alleen als private minderheidspartner betrokken.

Verlieslijdend

Lineas is al jaren structureel verlieslatend. In de afgelopen vijf jaar zijn de verliezen opgelopen tot 495 miljoen euro, en in 2022 daalde het eigen vermogen van 360 naar 97 miljoen euro. Alleen in 2021 boekte het bedrijf een positief resultaat. “Het operationele verlies van de Lineas-groep is teruggebracht van 82 miljoen euro in 2022 tot 40 miljoen euro in 2023, en voor 2024 wordt een verdere daling tot 15 miljoen euro verwacht”, aldus Jana Cornelis, communicatiemanager van Lineas.

Om de weg naar herstel in te slaan, werd eind 2023 een herstructurering doorgevoerd waarbij diverse onderdelen binnen de groep zijn gefuseerd. De nieuwe directie mikt op een volumestijging van 12% en hogere tarieven, met als doel om in 2027 weer winstgevend te zijn. Tegelijkertijd werd in augustus 2024 het streven uitgesproken om nog vóór het jaareinde break-even te draaien en in 2025 winst te maken. Ondanks eerdere investeringen van meer dan 100 miljoen euro door aandeelhouders in 2024, lijkt Argos Wityu niet langer bereid extra geld te investeren. Daarom neemt de Belgische staat nu opnieuw het voortouw om het strategisch belangrijke spoorbedrijf op het spoor te houden.