Eerste Kamer akkoord met geld voor Nedersaksenlijn en flessenhals Meppel

 (Foto: Treinenweb)
(Foto: Treinenweb)

De Eerste Kamer heeft dinsdagavond ingestemd met de toekenning van 1,9 miljard euro voor de Nedersaksenlijn en 100 miljoen euro voor het aanpakken van de flessenhals bij Meppel, zoals voorgesteld in de Voorjaarsnota. 

Gedeputeerde Henk Jumelet (CDA), tevens voorzitter van de stuurgroep Nedersaksenlijn, spreekt van een belangrijke bepaalde mijlpaal. Hij benadrukt dat de spoorverbinding tussen Groningen en Enschede van groot belang is voor de regio. Het gaat om een nieuwe spoorlijn van ongeveer 30 kilometer tussen Emmen en Veendam, die ervoor moet zorgen dat Noord-Nederland beter bereikt kan worden, en dat er een verbinding ontstaat tussen Groningen en Enschede. Ook over de investering om de flessehals bij het spoor bij Meppel op te lossen is hij positief. Hij stelt dat beide projecten bijdragen aan een betere bereikbaarheid van Noord-Nederland en vergroten ze de toegang tot werkgelegenheid voor de inwoners.

Het vrijgemaakte geld is afkomstig uit het spoorspaarpotje wat eerder door het niet-demissionaire kabinet werd gebruikt werd voor de Lelylijn. In april van dit jaar werd er al bekend gemaakt dat het geldbedrag gereserveerd zou worden.

Verwachting opening tussen 2035 en 2038

Woordvoerder Roel Barkhof van de Stichting Nedersaksenlijn reageert verheugd op de behaalde mijlpaal: "Wat mij betreft mag je gefeliciteerd zeggen". Hij pleit al jaren voor het aanleggen van spoor tussen Veendam, Stadskanaal, Ter Apel en Emmen. Daar ligt namelijk nog geen spoor: tot Veendam en vanaf Emmen kunnen al wel treinen rijden.

Hij heeft de verwachting dat de hele Nedersaksenlijn tussen 2035 en 2038 in dienst wordt gesteld, maar hij verwacht dat het deel van Veendam naar Stadskanaal al eerder kan rijden, omdat hier al een spoor aanwezig is, wat enkel vervangen moet worden. Maar voordat het zover is, zijn er na deze behaald mijlpaal nog een hoop stappen nodig, waarbij zijn stichting nog zerer een rol blijft spelen. "De komende tijd is het heel erg nodig om het bedrijfsleven en allerlei andere instanties betrokken te houden. Er zal veel overleg nodig zijn, bijvoorbeeld met grondeigenaren en omwonenden die langs de lijn komen te wonen."