De Corona-tijd: Wat te doen bij thuisblijven...

In deze periode waarin het Corona-virus de wereld in zijn greep houdt, heeft onze overheid maar één dringend advies: "Blijf thuis!". De maatregelen dreigen nog tot 1 juni door te gaan, en dat moet niet gaan zorgen voor verveling. We zetten op een rij wat je zoal kan doen om de tijd door te komen.

Allereerst even een dringend advies die we willen meegeven wat we absoluut NIET moeten doen. Het virus verspreidt zich razendsnel en onzichtbaar, en per persoon hangt het ervan af wat de symptomen zijn waarbij het virus ook nog eens snel overdraagbaar is.

Het is zeker verstandig om NIET de trein te pakken, tenzij het echt dringend nodig is. De treinen die momenteel rijden zijn alleen bedoeld om mensen te vervoeren naar belangrijke vitale beroepsgroepen. Denk hierbij aan zorgverleners of hulpverleners. Daarnaast heeft de overheid afgelopen maandag opgeroepen om GEEN samenscholingen te maken op straffe van een bekeuring van 400 euro per persoon, en al eerder dat iedereen een anderhalve meter afstand van elkaar moet houden.

Alles bij elkaar opgeteld betekent dus dat thuisblijven voorlopig de beste en veilige oplossing is.
Maar ja, dan breekt de tijd van verveling aan, hé? Maar gelukkig hebben wij leuke tips om de komende maanden door te kunnen komen.

Maar wat kan je dan doen?

Virtueel meereizen met de machinist

Het maken van treinreizen voor de plezier is op dit moment tijdens de virusuitbraak uit den boze. Elke NS-medewerker raadt met klem aan om niet met de trein te reizen tenzij het echt dringend nodig is. Maar gelukkig hebben nog YouTube waar een flinke verzameling video's op te vinden is. Wat dacht je van het genieten van leuke cabinevideo's op YouTube? Met dank aan een aantal NS-machinisten bestaan er een aantal kanalen waarbij je een kijkje krijgt in wat een machinist ziet en hoe die zijn werk uitoefent. Normaal gesproken is met meereizen in de cabine sowieso al verboden, maar vooral in deze periode van huisarrest is het een leuke bezigheid om de tijd door te komen. Zo kan je eindelijk eens je favoriete stations van een andere kant zien, of toch weer eens opnieuw genieten van de mooie bollenvelden tussen Leiden en Haarlem.

Een aantal leuke kanalen zijn: Machinist Stefan, 4K Cabview H.D.R. 4K Train Driver's POV, maar er zijn ook cabineritten wereldwijd te vinden, onder meer op deze afspeellijst.


Links: 4K Train Driver's POV
Rechts: Machinist Stefan

Rail Away

Wie treinreizen zegt, zegt vast ook wel 'Rail Away'. Het is het programma van de EO waarin je over de hele wereld wordt meegenomen naar de bijzonderste spoorlijnen en de omgevingen ervan. Zo reis je opeens mee met de Junkfrau Express naar de top van het gelijknamige Zwitserse gebergte, of reis in het binnenland mee met de stoomtrein van de ZLSM door Zuid-Limburg. Of ga verder van huis en maak een ritje door India, Indonesië of reis mee met de supersnelle treinen in Japan.

Een deel van de afleveringen van Rail Away is gratis te bekijken via NPO Start, maar ook op internet zijn er talloze DVD's te koop met bundels aan indrukwekkende treinreizen. Daarnaast kan je ook via de website 24Trains genieten van een hoop afleveringen van dit heerlijke programma.

Foto: Rail Away Foto: EO Foto: Rail Away (EO)
Foto en video: Rail Away (EO)

Spoorboeken

Wat ook een grote vrijetijdsbesteding is, is het lezen van leuke spoorboeken. Op internet circuleren er een hoop boeken, maar hier springen er toch een paar boeken over uit.

Wat dacht je bijvoorbeeld van de nieuwste editie van 'Spoorwegen 2020'. Elk jaar zorgt auteur Richard Latten voor een nieuwe editie (die vanwege de omvang ook 'de bijbel van spoorliefhebbers' genoemd wordt) waarin al het reizigers- en goederenmaterieel van heel Europa in besproken wordt. In deze nieuwe editie kan je dus verder lezen hoe het met de oude Fyra V250 treinstellen gesteld is, en wat er uiteindelijk veranderd is in een jaar tijd op het spoor in heel Europa. Het boek is onder meer te koop bij Bol.com voor een goede prijs van 28,90 euro. Dit zorgt in ieder geval voor een hoop vrijetijdsbesteding tijdens het 'thuis zitten'.

Daarnaast kan je in de winkel natuurlijk ook de nieuwe Rail Magazine halen, of zelfs een abonnement daarop nemen. In dit tijdschrift worden alle ins & outs uit zowel de grootspoor als de modelspoorwereld besproken.

Verder kan je op Bol.com ook een hoop andere interessante spoorgerelateerde boeken vinden, zoals: Er kan nog een trein komen, Mijn eerste treinenboek, of het boek 'Deze trein rijdt niet verder...' welke geschreven is door Ernest van Loon die werkzaamzaam is bij de Nederlandse Spoorwegen. En deze boeken zijn nog maar een kleine greep van het aanbod op heel internet.
Kortom: Genoeg leesvermaak voor een aantal maanden.

Foto: Treinenweb
Links: De boeken Spoorwegen van Richard Latten
Rechts: Een paar exemplaren van Rail Magazine

Simulators op je tablet of smartphone

Om de verveling ook tegen te gaan kan je met je tablet of smartphone spelen. In de app's stores van Google en Apple zijn ook diverse spellen te vinden. Een mooie daarvan is Euro Train Simulator 2 welke in zowel de Android als de Apple Store te vinden is. De bouwer van de game claimt dat dit de eerste realistische treinsimulatiegame op de smartphone's en tablets is. Naast dat je in deze game met diverse Duitse treinen kan rijden door zowel Duitsland als Frankrijk wordt er ook nog eens rekening gehouden met de automatische treinen (AI's) en de beveiligingssystemen waar me op het spoor mee te maken krijgt.

Of stap in de wereld van je eigen spoorwegbedrijf met PocketTrains op Android of de Apple Store,en laat je eigen vervoersbedrijf uitgroeien tot een groot imperiumn. Beheer en groei door belangrijke vracht over de hele wereld te vervoeren. Verzamel onderdelen om alle verschillende treintypes te bouwen, van stoomtreinen tot diesellocomotieven, en voltooi dagelijkse evenementen om speciale treinen te ontgrendelen. Een must voor de gamer die dagelijks bezig wilt zijn tot de beperkingen voor ons worden opgeheven.


Links: Euro Train Simulator 2
Rechts: Pocket Trains

Typische treinenfilms

Op internet, en bij diverse webshops zijn ook diverse films te koop waarin treinen het hoogtepunt vormen. We bespreken hier een paar bijzondere films die zeker de moeite waard zijn. Deze kan je ongetwijfeld op de meeste on-line videoplatformen vinden, of anders op DVD of BlueRay kopen.

Een heel bekend, en eentje die zeker de moeite waard is, is Unstoppable: Een Amerikaanse actie-thriller uit 2010 onder regie van Tony Scott. De film is lichtelijk gebaseerd op een incident waarbij in 2001 een trein op hol sloeg, het vertelt het verhaal van een op hol geslagen goederentrein en de twee mannen Frank Barnes en Will Colson die te trein trachten te stoppen, waarbij er gevaarlijke acties worden uitgevoerd.

Een andere aanrader om te bekijken is Murder on the Orient Express. Het is een Amerikaans-Britse film uit 2017, geregisseerd door Kenneth Branagh. Het is een verfilming van de detectiveroman Moord in de Oriënt-Expres van Agatha Christie: Tussen twee zaken door reist de beroemde detective Hercule Poirotmet de Oriënt-Express. Op de trein wordt hij benaderd door Samuel Ratchett, een van zijn medepassagiers, die vreest voor zijn eigen leven en de hulp van Poirot vraagt.  Spannend van begin tot eind...

Of natuurlijk de wereldbekende film The Polar Express uit 2004: Terwijl een jongen in slaap probeert te vallen hoort hij het geluid van een trein. Wanneer hij naar buiten stapt ziet hij 'The Polar Express' voor zich. Een conducteur stapt uit een wagon en vraagt of hij op de trein wil stappen. Uiteindelijk beleven de twee een doldwaas avontuur waarvan je op het puntje blijft zitten.

En natuurlijk de vernieuwde Treinenweb....

En uiteraard kan jij je ook vermaken op de vernieuwde website van Treinenweb. Een mijlpaal waar we de laatste tijd hard naar toe hebben gebouwd..... :-)