ProRail investeert opnieuw in raildempers voor bestrijding van geluidsoverlast

Geluidsdempers op het spoor moeten het geluid met drie decibel verminderen. (Foto: ProRail)
Geluidsdempers op het spoor moeten het geluid met drie decibel verminderen. (Foto: ProRail)

ProRail maakt het spoor op veel plaatsen in Nederland stiller via het Meerjarenprogramma Geluidsanering (MJPG), waarbij onder andere raildempers worden gebruikt. Momenteel is ProRail bezig met het plaatsen van raildempers in zeventien verschillende gemeenten gedurende de komende maanden.

Raildempers zijn stalen blokken met een laag kunststof die met vier klemmen aan het spoor worden bevestigd. Ze moeten het geluid van passerende treinen met ongeveer drie decibel verminderen. De aanleg van deze geluidswerende maatregel is snel en goedkoop, in tegenstelling tot de aanleg van een geluidswal die vaak enkele maanden kan duren. De raildempers kunnen bovendien in een nacht worden aangebracht zonder overlast voor omwonenden.

Volgens de spoorbeheerder zijn al meer dan 20 gemeenten waarin ProRail bezig is met de plaating van de dempers. Momenteel staan de volgende gemeenten gepland voor het plaatsen van raildempers tot en met september 2023: Utrecht, Baarn, Maarn, Zeist, Bunnik, Schalkwijk, Barneveld, Stroe, Gouda, Sassenheim, Tricht, Oosterbeek, Berkel-Enschot, Heukelom, Oisterwijk, Venlo en Roermond.