Rover in overleg met vakbonden en werkgevers over stakingen in streekvervoer

Rover is in overleg met vakbonden en werkgevers over de stakingen in het streekvervoer. (Foto: Roel Hemkes)
Rover is in overleg met vakbonden en werkgevers over de stakingen in het streekvervoer. (Foto: Roel Hemkes)

De vakbonden FNV en CNV zullen maandag samen met reizigersvereniging Rover om de tafel zitten om de impasse van de stakingen in het regionale OV te doorbreken. Ook deze week vinden er weer stakingen plaats. Dit keer op dinsdag en woensdag waarna er nog acht stakingsdagen gepland zijn in de aanstaande vier weken.

Rover hoopt dat het met gesprekken tussen de vakbonden de stakingen kan opschorten. "We hebben de indruk dat bij alle partijen de wil is om samen tot een goede oplossing te komen", liet Rover-directeur Freek Bos aan het eind van afgelopen week weten. Bos zal samen met voorzitter van Rover Saskia Kluit aanwezig zijn in het overleg.

Rover is vooral aanwezig in het belang van de reiziger. Volgens Bos komen deze groep "in grote problemen" door de stakingen, doordat zij afspraken moeten verzetten of werkdagen missen. "Hoe langer deze impasse duurt, hoe groter de kans dat reizigers afhaken", betoogt Bos. Ook op ver verkiezingsdag van aanstaande woensdag vindt er een staking plaats. Al eerder riep staatssecretaris Heijnen al 'met klem op' om de staking voor die dag op te schorten. Volgens de Oogvereniging zou de staking het voor blinden en slechtzienden lastiger maken om bij het stembureau te komen. De CNV wil de staking in het streekvervoer echter alleen opschorten als werkgevers over de brug komen.

Impasse

De staking die momenteel muurvast zit in de cao-gesprekken tussen vakbonden FNV, CNV en werkgeversorganisatie VWOV, heeft betrekking op twee arbeidscontracten de cao Multimodaal met ongeveer 1.300 medewerkers en de cao Streekvervoer met ongeveer 13.000 medewerkers. Het personeel is ontevreden over de onregelmatige roosters en krappe rittijden. Daarnaast is er onder het personeel en de vakbonden ook onvrede over het huidige loon. De VWOV heeft aangegeven dat een salarisverhoging van 8 procent voor één-jarige cao het hoogst haalbare was. De FNV en CNV eisen een loonsverhoging van 17 procent over een jaar en een van 14 procent verdeeld over achttien maanden.

De huidige stakingsgolf die plaatsvindt duurt vijftien dagen, en is uitgesmeerd over 7 weken. Er wordt hierin twee dagen per week het werk in het regionale OV neergelegd. De staking staat los van NS, aangezien zij een andere cao hebben.