Staatssecretaris Heijnen roept partijen op voor nieuwe onderhandelingen rond staking

Staatssecretaris Heijnen roept alle partijen op voor nieuwe onderhandelingen rond staking. (Foto: Rob Dammers)
Staatssecretaris Heijnen roept alle partijen op voor nieuwe onderhandelingen rond staking. (Foto: Rob Dammers)

Er moet een einde komen aan de acties in het regionale openbaar vervoer. Staatssecretaris Vivianne Heijnen van het ministerie van Infrastructuur roept de partijen op om weer om de tafel te zitten, 'in het belang van de reiziger'.

Al wekenlang wordt er in het regionale openbaar vervoer enkele dagen in de week gestaakt voor betere arbeidsvoorwaarden. Echter zitten de gesprekken daarover muurvast. Als het aan de staatssecretaris Heijnen ligt moet er een oplossing komen. De werkgeversvereniging VWOV wil graag met de vakbonden om tafel onder begeleiding van een bemiddelaar, mits de bonden stoppen met stakingen. De vakbonden zien een bemiddelaar ook wel zitten.

Impasse

De staking heeft betrekking op twee arbeidscontracten de cao Multimodaal met ongeveer 1.300 medewerkers en de cao Streekvervoer met ongeveer 13.000 medewerkers. Het personeel is ontevreden over de onregelmatige roosters en krappe rittijden. Daarnaast is er onder het personeel en de vakbonden ook onvrede over het huidige loon. De VWOV heeft aangegeven dat een salarisverhoging van 8 procent voor één-jarige cao het hoogst haalbare was. De FNV en CNV eisen een loonsverhoging van 17 procent over een jaar en een van 14 procent verdeeld over achttien maanden.

15 dagen staking

Afgelopen woensdag vond de vierde van de in totaal vijftien geplande stakingsdagen plaats. Die zijn uitgesmeerd over een periode van zes weken, waarbij er steeds twee afwisselende dagen zijn waarbij het werk wordt neergelegd. Hierdoor reden er vandaag geen Arriva-treinen in Limburg. Ook elders in het land wordt door de regionale vervoerders het werk neergelegd. De NS valt niet onder de betrokken cao's en blijft gewoon volgens dienstregeling rijden.

Een van de stakingsdagen valt op 15 maart, de dag van de Provinciale Statenverkiezingen. De staatssecretaris heeft de vakbonden 'met klem' gevraagd in ieder geval niet te staken op de dag. De vakbonden hebben hierop aangegeven dit verzoek serieus te nemen. "Wij zijn hierover in beraad."