Grotere kans voor gunning van Groningen / Leeuwarden - Zwolle aan Arriva

Een Arriva-trein in Leeuwarden. (Foto: Treinenweb)
Een Arriva-trein in Leeuwarden. (Foto: Treinenweb)

De kans is groot dat Arriva vanaf 2025 ook zal gaan rijden op de trajecten Groningen-Zwolle en Leeuwarden-Zwolle. Dat heeft de vervoerder afgelopen week laten weten. Een onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt zou niet nodig zijn omdat er nog weinig bekend is over de vorming van de nieuwe hoofdrailnetconcessie.

Arriva is blij dat deze mogelijke spelbreker wegvalt en er een "allereerste stap" gezet is voor de voor 2025 geplande dienst. Wel geeft de vervoerder aan dat er nog een lange weg te gaan is.

Gunning

De onderhandse gunning vanuit de overheid aan de NS is nog in ontwikkeling en op dit moment is het nog niet duidelijk of de sprintertrajecten Groningen-Zwolle en Leeuwarden-Zwolle weer onderdeel van het contract worden. Er bestaat een kans dat ze weer onder de hoede van NS zullen vallen, maar ook bestaat er een kans dat deze aan Arriva gegund kan worden.

Mocht de verbinding aan Arriva worden gegund, dan zijn er plannen om een twee keer per uur een sneltrein te laten rijden tussen Groningen en Zwolle die enkel in Assen, Hoogeveen en Meppel stopt. In de spits moet deze vijf keer per uur rijden. Daarnaast moeten er twee stoptreinen per uur gaan rijden tussen Groningen en Zwolle die op het toekomstige station Staphorst moet stoppen.

Tussen Leeuwarden en Zwolle moeten er twee stoptreinen per uur gaan rijden die zullen stoppen op Heerenveen IJsstadion (Thialf) en het nieuw te openen Leeuwarden Werpsterhoeke. Ook moeten er tussen Heerenveen en Leeuwarden in de spits vier treinen per uur rijden die op alle tussengelegen stations stopt en een aansluiting biedt op de sneltrein naar Groningen.

Onderzoek

Spoorbeheerder ProRail doet nog onderzoek of er ruimte op het spoor is voor de plannen van Arriva. Voor de zomer moeten de plannen voor het hoofdrailnet in 2025 bekend worden gemaakt. Vanwege het onderzoek is het nog niet zeker of in het geval van een gunning voor Arriva alle plannen door kunnen gaan.