ProRail en Infrabel starten onderzoek naar ontwikkeling goederenspoor Terneuzen en Gent

 (Foto: Roepers)
(Foto: Roepers)

Zeehavenbedrijf North Sea Port start dit jaar samen met spoorbeheerder ProRail en Infrabel een vervolgonderzoek naar de ontwikkeling van een grensoverschrijdende spoorverbinding tussen Gent en Terneuzen.

Voor het onderzoek is er geld beschikbaar gesteld door de Belgische en Nederlandse overheid. Er worden vervolgstudies gedaan naar onder meer de milieueffecten, de ruimtelijke inpassing en duurzaamheid.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door projectorganisatie Rail Ghent Terneuzen die nauw samenwerking met de twee spoorbeheerders. Ze zullen zich buigen over de vraag of de eerder vastgestelde knelpunten in de huidige spoorverbindingen opgelost kunnen worden. Zo is gebleken dat de huidige capaciteit en betrouwbaarheid in het gebied tussen Gent en Terneuzen niet voldoende is. Ook zijn er nog vraagtekens over een hub waar goederen over het spoor overgeladen kunnen worden op een vrachtwagen of omgekeerd.

Verder zijn er drie plannen om een spoorwegverbinding aan te leggen, die onderzocht moeten worden. Dit zijn een nieuw spoor aan de oostkant van het zeekanaal tussen het Nederlandse Axel en het Belgische Zelzate, een nieuwe spoorboog ten oosten van de Sluiskilbrug en tenslotte een spoorverbinding aan de noordkant van de sporen aan het Kluizendok in Zandeken (België).

Studiefase

De studiefase gaat naar verwachting van start na de zomer van 2023. In deze studiefase zal de omgeving nadrukkelijk worden betrokken. ProRail en Infrabel gaan in gesprek met bewoners en organisaties in de omgeving. Uiteindelijk zullen er rapporten verschijnen waarin beschreven staat  hoe en wanneer de omgeving wordt betrokken.