Renovatie van Cuypershal op Amsterdam Centraal van start gegaan

De Cuypershal van Amsterdam Centraal. (Foto: ProRail)
De Cuypershal van Amsterdam Centraal. (Foto: ProRail)

Afgelopen week is er door een aannemer gestart met de renovatie van de karakteristieke Cuypershal en de Oostvleugel op station Amsterdam Centraal. Momenteel zijn er bouwschuttingen geplaatst waarachter werkzaamheden plaats vinden. Door deze tijdelijke wanden is er minder loopruimte in de monumentale stationshal. Deze ingrijpende verbouwing is in het najaar van 2023 gereed.

De hal en vleugel, de entree naar onder andere de Amstelpassage en Dunkin Donuts, blijven tijdens de werkzaamheden toegankelijk voor reizigers en publiek. Met bouwschuttingen worden plekken in de hal afgezet waar wordt gewerkt. De trap vanuit de centrale hal naar de metro zal tot september zijn afgesloten. Reizigers kunnen via de twee entree's op het stationsplein de metro en de nieuwe stationspleinstalling bereiken. De trap vanuit de hal naar Starbucks en 1e klas restaurant op perronniveau blijft grotendeels open.

Renovatiewerkzaamheden

De vloer in de stationshal wordt vervangen, er worden nieuwe voordeuren geplaatst en de voorgevel van de hal wordt hersteld. In de Oostvleugel, de entree naar onder andere de Amstelpassage en Dunkin Donuts, wordt de binnenzijde gerenoveerd. Dit betekent het vervangen van de vloertegels en het afwerken van de kolommen waarbij ze voorzien worden van metalen bekleding, net zoals in de Westvleugel. Ook worden roosterplafonds, verlichting en technische installaties voor de omroep, brandmelding en camera’s vervangen. Aan de buitenzijde van de Oostvleugel wordt de gevel hersteld en komen nieuwe entreedeuren. In deze periode zijn daarom ook gefaseerd verschillende toegangsdeuren en OV-chipkaartpoortjes gesloten. NS zet extra servicemedewerkers in om reizigers bij de poortjes te assisteren.

Werkterrein en bouwschutting

De hal en de Oostvleugel blijven tijdens de werkzaamheden toegankelijk voor reizigers en publiek: het werk wordt in fases uitgevoerd. Met bouwschuttingen worden plekken in de hal waar wordt gewerkt, afgezet. Dit verschilt per fase. Buiten voor het station komt een bouwterrein, veilig afgezet met hekken. Tijdens de bouwwerkzaamheden worden omlooproutes via borden aangegeven.