Station Naarden-Bussum heropend na renovatie

De stationshaal straalt na de renovatie ook weer als vanouds. (Foto: NS)
De stationshaal straalt na de renovatie ook weer als vanouds. (Foto: NS)

Het station van Naarden-Bussum is weer heropend na een grondige verbouwing. NS, ProRail en de gemeente Gooise Meren hebben maandag de officiële opening van station Naarden-Bussum verricht. De afgelopen jaren is het historische station gerestaureerd en zijn de perrons aangepakt.

Een half jaar geleden kwamen NS, ProRail en de gemeente Gooise Meren samen om de tussentijdse opening van het station te vieren. In de maanden daarna is er hard gewerkt om de monumentale hal uit 1926 weer in originele staat te herstellen. Zo zijn de muren, vloeren en tegels onder handen genomen. Daarnaast zijn er op het station verschillende ruimtes opgeknapt die klaar zijn voor de verhuur bijvoorbeeld horeca, zakelijke verhuur of maatschappelijke initiatieven. 

Vernieuwd

Aan het station en de omgeving zijn veel vernieuwingen aangebracht. Het meest wat opvalt is de nieuwe entree aan de westzijde van het station, beter bekend als de ingang aan het Spiegel. Door deze nieuwe ingang is het station beter bereikbaar en toegankelijker.  Ook de perrons zijn aangepast: Zo is perron 1 langer geworden en is, speciaal voor de nieuwe entree, het aantal perrons teruggebracht van vijf naar twee.

Op het stationsgebouw zijn de daken ook vernieuwd zodat ze beter geïsoleerd zijn en in stationsomgeving zijn groenvoorzieningen aangelegd en zijn de straten aangesloten op de vernieuwde toegangsweg van het station.

Betere voorzieningen

Ook de voorzieningen op het station zijn verbeterd. Er zijn 600 extra stallingsplekken voor fietsen bijgekomen en is er speciaal ruimte gecreëerd voor scooters en bakfietsen. Al enige tijd kunnen reizigers gebruik maken van het vernieuwde P+R terrein bij het station, die plek biedt voor 97 auto’s, waaronder 4 plekken met laadpunten voor elektrische auto’s. Daarnaast heeft de inrit van het P+R terrein kentekenherkenning gekregen waardoor je direct kunt doorrijden.

"Het college van Gooise Meren is trots op het resultaat en het proces. Naast ProRail, NS en de provincie Noord-Holland verdienen inwoners en andere betrokkenen een groot compliment. De kwaliteit van de planontwikkeling is naar een hoog niveau getild. En dat is te zien. Prachtig dat dit monumentale stationsgebouw, bijna een eeuw oud, een ontwerp van ir. H.G.J. Schelling, in oude luister is hersteld", zegt wethouder Mark Marshall van de gemeente Gooise Meren.