Nieuwe fietsenstalling opent aan stationsplein Amsterdam Centraal

Aan het stationsplein van Amsterdam Centraal zal vanaf donderdag een nieuwe fietsenstalling geopend worden. Later in februari zal er nog een stalling geopend worden aan de IJ-zijde. In totaal zullen deze twee stallingen plaats bieden voor 13.000 fietsen en 1.250 OV-fietsen.

De stalling onder het Stationsplein is vandoor door staatssecretaris Vivianne Heijnen van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, wethouder Melanie van der Horst van Gemeente Amsterdam samen met Wouter Koolmees, president-directeur van NS, officieel geopend. Deze stalling biedt plaats voor 7.000 fietsen, en is de eerste grote fietsenstalling ter wereld die onder water is gebouwd.

Voorzieningen

De fietsenstallingen zijn voorzien van diverse gemakken. waaronder een fietsreparatieservice en de herkenning van een speciale fiets-tag waarmee je zonder in- en uit te checken door de poortjes van de stalling kan. Ook is het stallen van de fietsen in de eerste 24 uur gratis. De stalling is aangesloten op de looproutes van de metro, zodat de reiziger niet buiten door de stromende regen of de kou hoeft te wandelen. Daarnaast is de stalling 24 uur per dag geopend.

Aantrekkelijk stationsgebied

De stalling is ondergronds gebouwd, en bevindt zich onder het water. Hierdoor ontstaat meer bewegingsruimte voor reizigers en bezoekers aan het station en de omgeving. Het Stationsplein en een groot deel van de Prins Hendrikkade zijn ondertussen door de gemeente helemaal vernieuwd. De tramsporen en haltes zijn verbeterd, er is meer water gekomen en er zijn extra bomen geplant. Op de stalling in het IJ is een mooie boulevard aangelegd.

Realisatie

Aan de realisatie is meer dan tien jaar voorbereiding voorafgegaan. De bouw van de Stationsplein-stalling heeft zo’n 4 jaar geduurd. De gemeente Amsterdam is de opdrachtgever. Daarnaast hebben het Rijk en de Vervoerregio Amsterdam samen bijna de helft gefinancierd. Aan de IJboulevard-stalling heeft ProRail bijgedragen. Ook de Europese Unie heeft een kleine bijdrage geleverd aan de vernieuwing van de stationsomgeving.