Opnieuw koperdiefstal tussen Utrecht en 's Hertogenbosch

Opnieuw is er koperdiefstal op het spoor tussen 's Hertogenbosch en Utrecht. (Foto: Pexels)
Opnieuw is er koperdiefstal op het spoor tussen 's Hertogenbosch en Utrecht. (Foto: Pexels)

Opnieuw is er hinder op het spoor tussen 's Hertogenbosch en Utrecht Centraal vanwege koperdiefstal. Hierdoor rijden er donderdag geen treinen tot ongeveer 13:00 uur. Het is de tweede keer in de week dat dit op het traject gebeurt.

De verstoring heeft ook gevolgen voor andere trajecten. Zo is er tussen Schiphol en Utrecht Centraal sprake van een extra reistijd van een kwartier, evenals tussen Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal.

Schade

De schade werd om 10:45 ontdekt bij het Gelderse Hedel, waarna de sporen met spoed uit dienst genomen werden. Vervolgens is direct de reparatie van de infrastructuur gestart door ProRail. De spoorbeheerder roept de daders op om zich te melden en van de infrastructuur af te blijven. "Koperdiefstal is levensgevaarlijk, levert weinig op en zorgt voor grote reizigershinder", alsdus de waarschuwing van ProRail.

ProRail: Koperdiefstal in 2022 historisch laag

Het aantal keren dat er vorig jaar koper gestolen werd langs het spoor lag volgens ProRail in 2022 historisch laag. Waar het hoogtepunt in 2012 nog op ruim 500 keren lag, lag het in het afgelopen jaar op 12 keer. In 2020 lag het aantal op 32 koperdiefstallen.