Aanstaande vrijdag staking bij Arriva en Keolis in Achterhoek

Aanstaande vrijdag wordt er in de Achterhoek gestaakt door Arriva en Keolis. (Foto: Roel Hemkes)
Aanstaande vrijdag wordt er in de Achterhoek gestaakt door Arriva en Keolis. (Foto: Roel Hemkes)

De regionale vervoerders Arriva en Keolis (Blauwnet) zullen vrijdag 13 januari het werk neerleggen voor 24 uur. Volgens de vakbonden zouden de werkgevers onvoldoende gehoor geven aan de eisen.

De vakbonden hadden eerder ingezet op een loonsverhoging van 20 procent, maar inmiddels is duidelijk dat ze bereid zijn om voor 14 procent meer loon te gaan over een periode van anderhalf jaar. De werkgevers zien dit niet zitten en bieden over een periode van 2 jaar een verhoging van 11 procent aan. Wim Eilert van de FNV stelt dat dit niet genoeg is.

FNV: Blijven doorvechten voor een goede cao

“We moeten blijven doorvechten voor een goede cao Multimodaal. De kosten voor energie en het dagelijks levensonderhoud zijn enorm toegenomen, de inflatie is nog steeds heel hoog, maar Arriva en Keolis vertikken het om hun eigen medewerkers te compenseren terwijl dat in andere sectoren wel gebeurt.”, zegt Eilert. Ook de eisen voor het personeel  behoorlijk hoog liggen. Zo krijgt het personeel vaak het verzoek extra te werken.

Gesprekken

Op 17 januari zullen er weer gesprekken plaats gaan vinden tussen de bonden en de werkgevers. Het verschil tussen het voorstel van de werkgevers en die van de vakbonden zouden op dit moment nog maar beperkt zijn.  "De werkgevers zien op basis van de gesprekken ruimte om er met elkaar uit te komen. FNV en CNV hebben onder andere aangegeven dat zij een cao willen met een looptijd van achttien maanden met een loonsverhoging van 10% per 1 januari 2023 en 4% per 1 januari 2024", schrijven de werkgevers in een persbericht.

Staking

De aankomende staking zal plaatsvinden in de Achterhoek. Op die dag zullen er geen bussen en treinen van Arriva en Keolis rijden in en rond de plaatsen van Goor, Tiel, Arnhem, Doetinchem, Winterswijk en Zutphen. Het NS-treinverkeer zal verder wel gewoon rijden, omdat zij niet onder deze cao vallen.