Alstom presenteert omgebouwde waterstof-locomotief

De omgebouwde Alstom H3 die nu op waterstofaandrijving rijdt. (Foto: Alstom)
De omgebouwde Alstom H3 die nu op waterstofaandrijving rijdt. (Foto: Alstom)

Alstom heeft afgelopen maand een Alstom H3 locomotief gepresenteerd die omgebouwd is naar aandrijving met waterstof. Ze spreken over het behalen van een mijlpaal in de waterstof aandrijvingen. Alstom heeft al eerder ervaring opgedaan met waterstof in hun Coradia iLint platform

De fabrikant beweert dat zo'n locomotief tot 3.000 ton CO2 (emissie) kan besparen gedurende een levensduur van 15-20 jaar, waarmee deze duurzamer dan dieseltractie is.

Samenwerking

De treinbouwer werkt met het project samen met vervoerder Verkehrsbetriebe Peine-Salzgitter (VPS), TU Braunschweig, WTZ Roßlau, het Fraunhofer Instituut en Robert Bosch Elektronik om "een mijlpaal te bereiken voor het koolstofvrij maken van rangeerverkeer". Ze werken samen aan de ombouw van een Alstom H3-locomotief, zodat de verbrandingsmotor op waterstof kan lopen.

De partners geven aan dat een diesel rangeerlocomotief een gemiddelde levensduur heeft van 50-70 jaar en jaarlijks zo'n 151 ton CO2 en 4,26 ton NOx uitstoot. Het project, ondersteund door de stad Salzgitter, wil bewijzen dat emissievrij rangeren mogelijk is met bestaande locomotieven. Mogelijk kan dit de CO2-uitstoot verminderen, de kosten per bedrijfsuur verlagen en de levensduur van bestaand rollend materieel verlengen. De ombouw moet beduidend goedkoper zijn in vergelijking met eerdere soortgelijke projecten.

Waterstof tender

Buiten dit project om is Alstom ook bezig met de realisatie van een speciale tenderwagon voor elektrische locomotieven. Een brandstofcelsysteem in een 'generatorwagon' moet dan een elektrische locomotief spanning geven op niet-geëlektrificeerde trajecten. Een diesellocomotief is niet meer nodig, waardoor dit een duurzame variant zal zijn.

Het Franse bedrijf Nestlé heeft al interesse in deze techniek getoond. Naar verwachting zal deze waterstofwagon in 2025 het spoor op gaan.